Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Dvacet jedna středoškolaček stráví příští týden v Liberci poznáváním světa IT technologií

14. 08. 2020 | 15:35

Dvacet jedna středoškolaček se rozhodlo strávit srpnový týden poznáváním světa IT s Czechitas v Liberci. Holky, naprosté začátečnice, si vytvoří webovové stránky, naučí se základy grafiky, naprogramovat webové aplikace, okusí internet věcí (IoT) a setkají se se zástupci firem, aby zjistily, co práce v IT obnáší a jaké IT pozice existují. Kromě toho absolvují hackathon a zlepší si prezentační dovednosti v rámci slavnostního galavečera, kdy budou prezentovat své projekty z celodenního hackathonu.

počítač holka
Ilustrační foto

Letní škola IT je koncipována jako týdenní tábor s pevným programem od 7:30 do 20:00. V Liberci se letos koná poprvé v termínu 16. - 21.8.2020 ve spolupráci s Technickou univerzitou v Liberci a s podporou Lipo.ink, ŠKODA AUTO, softwarovou společností Actis a IBM.  Hlavní program se odehrává na půdě Univerzity. Odpolední program je určen pro workshopy a exkurze ve firmách. Více informací na stránce akce: https://www.czechitas.cz/cs/co-delame/letni-skola-it.

Nápad letních škol v Czechitas vznikl v roce 2015.  “Chtěli jsme holkám na střední škole ukázat, že se není potřeba IT bát, je to pro všechny a kromě programování si můžou vytvořit web, grafiku, nebo porozumět internetu věcí. Letos tento týdenní “tábor” s ubytováním na kolejích pořádáme již ve 4 městech - v Brně, Praze a Ostravě a poprvé v Liberci.” říká Dita Přikrylová, zakladatelka a ředitelka Czechitas.

Pro dívky je připraven také workshop Generátor nápadů pod záštitou Libereckého podnikatelského inkubátoru (Lipo.ink). „Jsme rádi, že Czechitas budují od loňského roku svou značku také v Libereckém kraji v úzké spolupráci s námi. Projekt Letní školy IT nám dává smysl a rádi podpoříme dívky v rozvoji jejich nápadů a projektů v oblasti technologií“. říká Philipp Roden, ředitel Lipo.ink.

Czechitas pomáhají ženám a dětem poznat svět informačních technologií. Učí je programovat, kódovat i pracovat s daty, od roku 2019 i v Libereckém kraji. Organizují workshopy na různých úrovních pokročilosti, letní tábory, rekvalifikační a večerní kurzy. Czechitas inspirují, vzdělávají a uplatňují nové talenty k posílení diverzity a konkurenceschopnosti v IT.

TZ/Petra Holajová