Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

EDUCA EXPO se koná ve dnech 14. – 16. října 2021 v Home Credit Areně, největší veletrh vzdělávání v republice začal

11. 10. 2021 | 10:50

AKTUALIZOVÁNO: V Liberci dnes začal veletrh práce a vzdělávání Educa MyJob. Akce, která patří k největším svého druhu v Česku, se koná už popatnácté. Organizátoři připravili nový koncept nazvaný Educa Week. Program se tak už nesoustředí jen do tří dnů samotného veletrhu v Home Credit Areně, ale každý den jsou připravené různé akce. Zatímco v minulosti byl veletrh zaměřen hlavně na starší děti, které se rozhodují o budoucím uplatnění, letos má akce i pro mladší děti a předškoláky.

educa2016B
archivní foto Artura Irmy z "předpandemického" ročníku veletrhu Educa My job.
TO NEJLEPŠÍ Z EDUCY ŽIVĚ 
 
Největší týden vzdělávání a pracovních příležitostí je tu.
Sledujte ŽIVĚ, každý den od 18:00 na YouTube Home Credit Areny nebo Facebooku EDUCA WEEK reportáže z EDUCA WEEK. 

EDUCA WEEK - DNA Vašeho úspěchu

Veletrh dnes začal na Technické univerzitě v Liberci programem pro děti, které si mohly vyzkoušet aktivity na deseti stanovištích a nahlédnout do práce zdejších vědců. Velký zájem byl o stanoviště programovatelných hraček, kde si i ti nejmladší mohli vyzkoušet programování malých robotů. "V rámci nové informatiky se dostává do škol i takzvaná robotika, kdy se žáci učí programovat nebo řešit algoritmické úlohy pomocí robotů, máme tu roboty od těch pro předškoláky až po druhý stupeň," řekl ČTK Jan Berki, který se na pedagogické fakultě věnuje právě výuce robotiky.

Kluci obdivovali hlavně monopost, který postavili studenti strojní fakulty, nebo oboustranné auto. "Je to rarita, kterou má jen naše univerzita," řekl mluvčí vysoké školy Adam Pluhař. Prolézt si mohly ale také například plně vybavenou sanitku fakulty zdravotnických studií. Program na univerzitě bude pokračovat i v úterý. "Nabízíme zájemcům přednášku o kyberbezpečnosti. Je určena všem, zejména ale rodičům, kteří chtějí poznat, jak se bezpečně chovat na internetu a ochránit i své děti. Dozví se co je blackmailing nebo sexting a jak se jim bránit," doplnil Pluhař.

Krajská vědecká knihovna nabídne v úterý program malým čtenářům a exkurze. V Severočeském muzeu budou prohlídky s kostýmovanými průvodci na téma "Jak se staví muzeum". Tvůrčí dílny s roboty pro nejmenší děti připravili v iQParku s laboratoří iQFabLab. Největší akcí veletrhu je tradiční prezentace škol a firem v liberecké aréně. Aktuálně je přihlášeno přes 50 středních škol a více než 40 firem, které se od čtvrtka představí v liberecké aréně. Součástí programu jsou ale i dvě desítky dalších akcí v iQLandii, knihovně, muzeu nebo galerii a také exkurze do firem.

čtk

www.educaliberec.cz