Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Fasáda budovy Uranu v Liberci bude z pozinkovaného plechu, oprava "obalu" a výměna oken má vyjít na 40 milionů

03. 10. 2019 | 19:00

Nová fasáda zchátralé úřednické sedmipodlažní budovy Uranu v Liberci bude z pozinkovaného plechu. Podle primátora Jaroslava Zámečníka (SLK) jde pro Liberec o netradiční provedení. "V Liberci moc takové řešení není vidět," řekl novinářům. Náklady na rekonstrukci fasády a výměnu oken rozlehlé městské budovy radnice odhaduje na 40 milionů korun, oprava by se měla dělat v příštím roce.

UranNovýMad
Foto - vizualizace MAD

Plechy, i když měděné, jsou podle primátora v Liberci snad jen na budově nanocentra univerzity. "Vytváří poměrně zajímavé plastické tvary té budovy. Takže si od toho slibujeme, že toto bude něco, co bude pro Liberec zajímavé," uvedl primátor. Radnice vybírala z pěti architektonických návrhů, fasáda ze šablon z pozinkovaného plechu je nápadem studia re.architekti. K jejímu uchycení se využijí původní nosné konstrukce budovy Uranu, které dnes nejsou vidět, protože jsou zakryté boletickými panely, dodal Zámečník.

Uran postavený v roce 1969 město získalo bezplatně od státu v roce 2005. Nyní má v rozlehlém objektu asi 180 zaměstnanců, základnu tam má městská policie, je tam i odbor sociální péče a část agendy dopravy. Kromě rekonstrukce přízemí v roce 2009 neprošel Uran žádnou významnou opravou. Na kompletní obnovu je podle loňského stavebně-technického průzkumu potřeba kolem 150 milionů korun. Primátor již dříve uvedl, že se to vymyká finančním možnostem města, proto se bude opravovat jen obvodový plášť, který je nebezpečný pro své okolí. Kolem budovy je ochranné lešení, aby nic nespadlo z fasády na chodník, který vede k vlakovému nádraží. Objekt s ocelovým skeletem stojí u autobusového nádraží na třídě 1. máje.

Radnice se na opravu fasády pokusí získat evropskou dotaci z Operačního programu životní prostředí, která by mohla pokrýt 30 až 50 procent nákladů. Stavbaři budou podle primátora pracovat za provozu. "Při představě, že se budova vyklidí, budeme muset přeložit kamerový systém, pronajmout další místnosti, zavést tam informační systém magistrátu, tak to by stálo minimálně jednotky ne-li desítky milionů korun na dobu rekonstrukce," dodal Zámečník.

čtk