Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Hlavní letní výstava liberecké galerie je věnována baroknímu malíři Janu Jiřímu Hertlovi

22. 06. 2022 | 19:17

Hlavní letní výstava Oblastní galerie Liberec, která začne vernisáží ve čtvrtek navečer, je věnována baroknímu malíři Janu Jiřímu Hertlovi z Turnova. Jejím dominantním prvkem bude cyklus lunet, tedy půlkruhových pláten, s výjevy ze života sv. Františka. Lidé je budou moci vidět poprvé po více než 70 letech. ČTK to dnes řekl ředitel galerie Pavel Hlubuček.

OGLvystavaHertl1
Foto Artur Irma

"Návštěvníci budou moci zhlédnout celý lunetový cyklus, tak jak byl umístěn v rajské zahradě ve františkánském klášteře v Turnově," řekl Hlubuček.

Hertl výjevy ze života sv. Františka namaloval na 25 půlkruhových pláten. "Výstavu kurátor nazval Krajina zázraků, tedy jak František šel krajinou, posvěcoval ji a dostával se na různá místa. Některé scény a krajiny, které jsou na lunetách, jsou zcela reálné," uvedl ředitel galerie. Na jedné lunetě je třeba hrad Trosky, na jiné jedno italské město. Podle Hlubučka budou v rámci výstavy zjišťovat, zda nejsou reálné i jiné scenérie, a oslovili kvůli tomu i Národní zemědělské muzeum. "Specializují se na kulturní krajinu a určování a poznávání krajiny, tak se těšíme i na spolupráci s nimi," dodal.

Hertl byl na přelomu 17. a 18. století nejvýznamnějším barokním malířem regionu ve službách mnichovohradišťských Valdštejnů. "Byl výborný malíř, takzvaný malíř baroka a řadíme ho po právu mezi menší mistry barokního umění," uvedl Hlubuček. Na výstavě budou zejména obrazy zapůjčené ze sbírky Muzea Českého ráje v Turnově. Původně je Hertl vytvořil pro františkánský klášter při jeho obnově po požáru z roku 1707. Hertl namaloval obrazy řádových světců, Mariánský cyklus, Apoteózu sv. Jana Nepomuckého a v letech 1718 až 1725 cyklus lunet s výjevy ze života sv. Františka. Na výstavě bude 23 lunet, které jsou po restaurování. Podle Hlubučka chtějí ukázat i zbývající, které na renovaci ještě čekají. Předpokládá, že je galerie vystaví zhruba v polovině července. "A přiblížíme návštěvníkům, jak se obrazový cyklus restauroval," dodal.

Výstava Krajina zázraků potrvá do 9. října. Kromě lunet v takzvané bazénové hale na ní bude mít Hertl díla i na ochozu ve dvou liniích, v jedné budou obrazy řádových světců a ve druhé ostatní Hertlova díla. V zadní části bazénové haly budou navíc liturgické předměty, které se vážou k františkánskému klášteru v Turnově, jenž pro církevní účely neslouží od roku 1950. Na výstavě je například kalich, ze kterého se sloužila mše, dobový misál, kázání sv. Františka i kniha, jež bývala v knihovně. Liturgické předměty pro výstavu zapůjčily pražský strahovský klášter a turnovské děkanství.

čtk