Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Hrdinové od Tobruku: Knihovna pořádá výstavu k 80. výročí bojového vystoupení Čechoslováků v severní Africe

15. 10. 2021 | 6:46

U příležitosti 80. výročí bojů o libyjský přístav Tobruk pořádá Krajská vědecká knihovna v Liberci ve spolupráci s Československou obcí legionářskou Jednotou Liberec výstavu Hrdinové od Tobruku. Uskuteční se v termínu 18. 10. – 12. 11. 2021.

 

KnihMAD1celekOrez
archivní foto Mad

Výstava formou informačních panelů s velkoformátovými snímky, z nichž řada doposud nebyla publikována, připomene nasazení Československého pěšího praporu 11 – Východního pod vedením legendárního velitele Karla Klapálka při obraně strategického libyjského přístavu.

Tobruk obléhal německý Afrikakorps a italská armáda od dubna do prosince 1941. Díky odvaze jeho obránců, mezi něž patřili i českoslovenští vojáci, se přístav podařilo uhájit, a zabránit tak zkrácení zásobovacích tras Rommelových vojsk, která by jinak postupovala dále do Egypta a k Suezskému průplavu. Součástí výstavy bude také prezentace válečné techniky obou znepřátelených stran od libereckého modelářského Spolku přátel letectví.

„Návštěvníci výstavy se kromě faktografických údajů a dobových snímků seznámí mimo jiné s osudy pěti vybraných Liberečanů, kteří se v roce 1941 vyznamenali při obraně Tobruku. Jedná se například o Josefa Mládka, Karla Benáka nebo Stanislava Hněličku. Jejich příběhy pracovníci knihovny zpracovali v rámci Databáze regionálních osobností Libereckého kraje,“ dodává Jan Hnělička, autor výstavy.

Vernisáž výstavy se koná v pondělí 18. října 2021 od 18.00 ve Velkém sále knihovny. Při této příležitosti se uskuteční beseda s režisérem filmu Tobruk Václavem Marhoulem, který zároveň představí svůj nedávno vydaný Deník tvrdohlavého režiséra. Publikace zachycuje den po dni jeho prožitky při tvorbě válečného snímku oceněného třemi Českými lvi a dalšími mezinárodními oceněními.

„Dalším doprovodným programem k výstavě bude stejnojmenná přednáška Hrdinové od Tobruku autora výstavy Jana Hněličky, která se v knihovně uskuteční v pondělí 25. října také v 18.00 hod. a zaměří se na samotný průběh bojů o přístav Tobruk v letech 1941-1942,“ doplňuje ředitelka knihovny, PhDr. Dana Petrýdesová.

Autor článku: Jan Hnělička, historik KVKLI, poskytnuto KVK