Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

IX. Letní olympiáda dětí a mládeže začíná dnes v Home Credit Areně v Liberci

23. 06. 2019 | 6:24

Slavnostní defilé sportovců a zapálení olympijského ohně dnes v liberecké Home Credit Areně zahájí IX. Letní olympiádu dětí a mládeže. Akce se zúčastní více než 4000 sportovců z celé republiky. Soutěžit se bude v 18 sportovních disciplínách, navíc i v umělecké disciplíně - street artu. Pro ty nejlepší je připraveno 1163 medailí. Samotné soutěže začínají v pondělí.

Olympiáda dětí a mládeže je republiková soutěž krajských reprezentací v různých sportovních disciplínách, je nejdůležitějším mládežnickým projektem Českého olympijského výboru (ČOV). Liberecký kraj je nejúspěšnějším krajem, sedmkrát za sebou vyhrál zimní olympiádu. V letních soutěžích zdaleka tak úspěšný není. Dětskou olympiádu nepořádá Liberecký kraj poprvé, v roce 2010 organizoval olympiádu zimní.

Novinkou olympiády v Liberci bude soutěž ve sportovním lezení i letní varianta biatlonu. Teprve podruhé se bude na dětské olympiádě soutěžit v džudu. Olympijská sportoviště jsou nejen v Liberci, ale i v nedalekém Jablonci nad Nisou a jizerskohorském Bedřichově. Olympiáda však není určena jen sportovcům, připravený je bohatý doprovodný program na náměstí před libereckou radnicí a u jablonecké přehrady. Aktivity pro veřejnost připravuje v době olympiády i liberecký SportPark a univerzita.

čtk