Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Ještěd ve středu bez proudu nebude, energetici plánovanou odstávku odložili mimo hlavní turistickou sezonu

27. 08. 2019 | 14:25

Ještěd v Liberci ve středu nakonec bez elektřiny nebude. Energetici se rozhodli přesunout plánovanou odstávku mimo hlavní turistickou sezonu. ČTK o tom dnes informovala mluvčí firmy ČEZ Distribuce Soňa Holingerová. Jezdit tak bude moci kabinová lanovka a zřejmě bude otevřená i restaurace horského hotelu a vysílače. Původně zvolený termín odstávky provozovatelé lanovky i hotelu kritizovali.

lanovkaHOtelJeštěd
ilustrační foto

"Na základě aktuální situace došlo ke změně v rozsahu vypínání s tím, že plánovaná odstávka v lokalitě Ještěd bude přesunuta na jiný termín. Jedním z důvodů je výstraha meteorologů na lokální bouřky," uvedla Holingerová. Kdy nakonec odstávka bude, zatím neví.

Přednosta lanovky Vladimír Štěpán změnu vítá, při odstávce by lanovka celý den nejezdila. "Budeme jezdit normálně, což je dobře. Obávám se ale toho, kolik přijde cestujících. Zpráva o přerušení provozu proběhla všemi médii," uvedl. O letních prázdninách se lanovkou za dobrého počasí sveze denně kolem 3000 lidí, mimo letní sezonu jich bývá výrazně méně.

V provozu by měla být ve středu i restaurace horského hotelu. "V tuto chvíli dáváme dohromady tým lidí pro otevření restaurace. Stále platí původní informace - hoteloví hosté nebudou nijak omezeni a venkovní občerstvení na terase a dále v bufetu na ochozu bude otevřeno v každém případě," řekla za hotel Milena Lánská.

ČEZ potřebuje na jeden den Ještěd odpojit od proudu, aby mohl pro tuto lokalitu zajistit kvalitnější a spolehlivější dodávky elektřiny. "Konkrétně zde budeme doplňovat a zapojovat kabely vedení vysokého napětí v kobkách, dále dojde k doplnění snímačů proudu, provedeme kontrolu zapojení stávajících kabelů a v neposlední řadě instalujeme a zprovozníme dálkové ovládání a bude také provedena funkční zkouška tohoto dálkového ovládání," uvedla již dříve Holingerová. Dálkové ovládání podle ní zkrátí čas v případě obnovování dodávek elektřiny po poruchách.

čtk