Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kapacita školky Lvíček stoupla díky rekonstrukci o víc než polovinu. Modernizace přišla na 88 milionů a trvala rok

15. 11. 2023 | 15:35

Kapacita mateřské školy Lvíček v Liberci stoupla o více než polovinu, z 84 na 132 míst. Umožnila to její modernizace za 88 milionů korun, která trvala přes rok. Práce skončily letos v létě a poté bylo nutno školku ještě dovybavit. Většinu nákladů zaplatila radnice z evropské dotace. Město se podílelo zhruba 14 miliony, řekla dnes ČTK při slavnostním zakončení projektu náměstkyně primátora Šárka Prachařová (ANO). Po dobu prací byl Lvíček uzavřený a děti musely docházet do dvou jiných školek ve městě.

školka TvLKskolka 4
Školka Lvíček v Liberci, foto: Artur Irma

Školka ve čtvrti Doubí známá dříve pod názvem Malinek měla dosud tři třídy. Díky nové dvoupodlažní přístavbě přibyla další dvě oddělení po 24 místech, z nichž jedno je pro děti mladší tří let. Po kompletní rekonstrukci je také hlavní budova. "Změna k lepšímu je výrazná. Nejvíce nás trápilo, že častokrát zatékalo do tříd," řekla dnes ČTK ředitelka školky Kamila Renfusová.

Školka Lvíček v Liberci, foto: Artur IrmaDíky rekonstrukci se podle ní také podařilo odstranit problémy s neprakticky řešenými nosnými příčkami ve třídách, kvůli nimž byl prostor herny špatně přehledný. "Tyto nosné příčky projektanti šťastně vyřešili takovou soustavou skříní. Tím pádem se zlepšila výrazně akustika ve třídách a samozřejmě i zvýšila přehlednost prostor pro učitelku," dodala. Díky rekonstrukci získala také větší prostory kuchyně a úprav doznala i zahrada s herními prvky. Školka navíc získala nové vybavení.

Školka Lvíček v Liberci, foto: Artur IrmaV Liberci je 31 městských mateřských škol, které navštěvuje zhruba 2900 dětí. Nákladnější rekonstrukce školek dělá radnice v posledních letech výhradně s evropskými dotacemi, což byl i tento případ. Před tím za 58 milionů korun modernizovalo město MŠ Pastelka v Ostašově, což umožnilo zvýšit kapacitu této školky o 40 na 96 míst. Na 56 milionů vyšla kompletní přestavba MŠ Beruška na sídlišti v Ruprechticích, která díky tomu pojme o 30 dětí více, celkem 130. Ve školce Motýlek na sídlišti Broumovská přibylo po vybudování nástavby zhruba za 20 milionů jedno oddělení pro 20 dětí a její kapacita tak stoupla na 195 míst. "Aktuálně teď připravujeme projektovou dokumentaci na mateřskou školku Rolnička," dodala Prachařová.

čtk