Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Klenoty z Křišťálového údolí jsou až do konce listopadu k vidění na krajském úřadu

09. 11. 2019 | 11:37

Nejen ty, kteří nestihli nedávný Víkend Křišťálového údolí, osloví nová výstava ve vestibulu Krajského úřadu v Liberci. Prezentuje se na ní současná česká bižuterie a představuje to nejlepší ze současné produkce českých výrobců, prezentovaných v bižuterním centru Palace Plus.

Chtěli jsme po velmi úspěšném Víkendu Křišťálového údolí ještě umožnit i dalším zájemcům zhlédnout výběr z produkce místních bižuterních firem. V našem kraji vznikají skutečně skvělé výrobky, které se vyvážejí do celého světa, a je důležité, aby právě místní lidé tuto výjimečnost poznali. Stejným způsobem budeme později prezentovat i sklářské výrobky,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Bižuterie ze skla, a později i kovu a dalších materiálů, která si našla cestu do všech koutů planety, se vyrábí na severu Čech již od konce 17. století. Termín jablonecké zboží se postupně stal mezinárodním synonymem pro ozdobné zboží, Jizerské hory se proměnily v otevřenou bižuterní továrnu pod širým nebem a z Jablonce nad Nisou ve světoznámé centrum obchodu.

Během staletí jablonecká bižuterie přečkala všechny změny režimů, války i ekonomické krize. Stále se jí zdobí domorodé kmeny i aristokraté a celebrity, jejích nekonečných estetických možností dosyta využívají amatérští nadšenci i profesionální módní tvůrci. Je zkrátka magicky přitažlivá, stejně jako Křišťálové údolí, v němž vznikla.

Současná česká bižuterie vychází z bohatých tradic výroby na Jablonecku, Tanvaldsku a Železnobrodsku. Výrobou a obchodem s bižuterií se zabývá v regionu více než 50 firem, většina z nich je členem Svazu výrobců skla a bižuterie. Svaz podporuje své členy zejména v oblasti obchodu a marketingu, organizuje výstavy, módní přehlídky, prezentace v tuzemsku i zahraničí a hájí zájmy bižuterního průmyslu.

Svaz otevřel v roce 2012 v Jablonci nad Nisou bižuterní centrum Palace Plus. To je největší svého druhu v Evropě, prezentuje produkci pětačtyřiceti firem pod značkou Made in Jablonec, organizuje workshopy a mnohé další akce.

Výstava, kterou připravil Svaz výrobců skla a bižuterie ve spolupráci s jabloneckým Muzeem skla a bižuterie, bude ve vstupním vestibulu Krajského úřadu Libereckého kraje k vidění od 11. do 29. listopadu.

LK/Jan Mikulička