Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Koaliční vyjednávání v Liberci má za sebou první informativní kolo. Výsledek? Nic není nemožné

26. 09. 2022 | 20:12

Koaliční vyjednávání v Liberci má za sebou první informativní kolo. Vítězní Starostové pro Liberecký kraj (SLK) nabídli možnou spolupráci ODS, uskupení LOL a Pirátům. Primátor a lídr SLK Jaroslav Zámečník ale dnes ve vyjádření pro ČTK nevyloučil ani koalici s ANO.

LBradniceTOPkoloMML
V sedle. Ilustrační archivní foto: SML

"Stěžejní pro další vyjednávání bude, s kterými stranami jsme schopni plnit náš volební program, a také, v jakém složení toho uděláme nejvíc v případě projektů, které jsou připravené a které chceme dotáhnout," uvedl dnes Zámečník pro ČTK.

Podle něj další stranám nabídli spolupráci v oblastech, které u nich považují za prioritní. V případě LOL to starostové považují zeleň a veřejný prostor, u ODS sport i infrastrukturu spojenou se sportovišti včetně bazénu a u Pirátů sociální oblast. Dnes jednali starostové i s ANO. "Bylo to informativní setkání, další bude v úterý nebo ve čtvrtek," uvedl Zámečník. Za prioritní považuje u ANO oblast strategického rozvoje s dotacemi a školství.

Starostové by podle Zámečníka chtěli mít na starost ekonomiku města, oblast školství, cestovního ruchu a kultury a také infrastruktury města, zejména v oblasti silnic.

Starostové získali v Liberci 12 z 39 mandátů v zastupitelstvu. Druhé skončilo ANO s 11 zastupiteli, třetí Liberec otevřený lidem (LOL) s šesti mandáty. Po čtyřech zastupitelích mají ODS a SPD a dva Piráti.

Lídr kandidátky Pirátů Jan Hruška dnes ČTK řekl, že s SLK zatím absolvovali dvě kola jednání. "Postupujeme, ale je to příliš brzo na nějaký závěr. Ještě určitě proběhnou další kola jednání a neodvažuji se říkat nějakou předpověď," uvedl Hruška. Podle něj se zatím baví hlavně o programu.

Jednání se starosty potvrdil i lídr liberecké kandidátky ODS Petr Židek. Setká se ale i se zástupci dalších stran. "Vnímám to tak, že je to o předání si nějakých informací, názorů a nějakých diskusích v tomto směru, ale jinak v tuto chvíli jednáme se starosty. Protože vnímáme, že jsou vítězové, tak jednáme primárně s nimi," dodal. Ani on se neodváží tipovat, jak dlouho mohou jednání trvat.

Několik jednání s SLK má za sebou i LOL, ani ta nejsou zatím uzavřená. Ze stran, jež budou další čtyři roky zastoupené v libereckém zastupitelstvu, neoslovilo SLK jen SPD. Spolupráci s nimi Zámečník už v sobotu odmítl.

čtk