Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Koronavirus urychlil automatizaci odbavení v hotelech Pytloun. Recepčního nahradí telefon

17. 05. 2020 | 6:43

Koronavirus urychlil automatizaci odbavení hostů v hotelech řetězce Pytloun Hotels. Při ubytování nebo odjezdu už host nebude potřebovat službu recepčního, postačí mu chytrý telefon. Automatizace má zjednodušit odbavení ubytovaných hostů a vyjít vstříc těm, kdo se bojí přenosu nákazy.

imperial7
archivní foto z libereckého Imperialu: Mad

Pokud nebudou chtít, nemusí se potkat s recepčním ani s číšníky. Jídlo si mohou objednat na pokoj nebo využít celodenní samoobslužný bufet, který bude nově ve všech pobočkách, řekl ČTK majitel řetězce Pytloun Hotels Lukáš Pytloun.

"S myšlenkou automatizace recepce jsme už dva roky pracovali, koronavirus nás jen donutil ji oprášit a uvést do života. Tři hotely už máme osazené kiosky a do konce května budeme mít všechny naše pobočky automatizované pomocí aplikace Alfred od firmy Previo," doplnil Pytloun. Host si pak ubytování zarezervuje on-line, provede check-in, podobně jako u letenky a dostane přístupový kód k elektronickému zámku. "Může pak jít rovnou do svého pokoje," řekl. Tam, kde elektronické zámky nejsou, dostane host kód k boxu z něhož mu vypadne vydezinfikovaný klíč k pokoji. "Když zákazník nebude chtít, nemusí se s personálem vůbec potkat a všechno si může zařídit sám," dodal Pytloun.

Do řetězce Pytloun Hotels patří 12 hotelů, z toho osm je v Liberci, kde je největším hotelem čtyřhvězdičkový designový Grand Hotel Imperial. Další hotely má řetězec v Krkonoších, Krušných horách a v Praze. Firma zaměstnává 300 lidí, téměř tři měsíce jsou ale její hotely zavřené. "Na zrušených rezervacích jsme přišli o zhruba 70 milionů korun," řekl Pytloun, který nevěří, že by se do konce roku dal takový propad tržeb dohnat. Přesto zatím propouštěl jen minimálně, s vyplácením mezd pomohl program Antivirus, i když jen částečně. Na úvěr v rámci programu COVID Pytloun nedosáhl, pro banky není cestovní ruch zárukou návratnosti.

V současné době se i v Pytloun Hotels připravují otevřít. Uzavření hotelů využili ke kompletnímu úklidu a dezinfekci. Ne všechny hotely se ale otevřou už 25. května. "V Liberci otevíráme jen Imperial a Pytloun City Boutique, ostatní budeme otevírat postupně podle rezervací. V současné době jich máme tak málo, že se to nevyplatí," řekl. V horách je podle Pytlouna situace lepší, zřejmě i tam bude možné hotely už v příštím týdnu otevřít. "Jak se blíží termín otevření, tak rezervace přibývají," poznamenal Pytloun. Také prázdninové termíny už se podle něj plní, i na horách jsou ale v hotelích řetězce stále ještě volná místa.

čtk