Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kraj si na výstavbu pavilonu urgentní péče v areálu liberecké nemocnice vezme úvěr 1,185 miliardy korun

28. 09. 2020 | 10:19

Liberecký kraj si na stavbu pavilonu urgentní péče v areálu Krajské nemocnice Liberec vezme úvěr 1,185 miliardy korun. Soutěž chce vypsat na začátku příštího roku, řekla ČTK ekonomická náměstkyně hejtmana Jitka Volfová (ANO).

KNLvizualCelekZamečník
vizualizace

Liberecká nemocnice pavilon urgentní péče s parkovacím domem nutně potřebuje. Chybí jí jednotný příjem i centrální laboratoře a počet míst k parkování je nedostatečný. Práci komplikuje nemocnici také to, že oddělení má nyní rozdělená do 38 objektů, které nevyhovují ani stavebně.

Výstavbu urgentního centra zaplatí převážně Liberecký kraj, který je majoritním vlastníkem nemocnice. Náklady se odhadují na 2,42 miliardy korun. Kraj z toho zaplatí téměř 2,1 miliardy, přičemž z vlastního rozpočtu je schopen uhradit bezmála 915 milionů. "Je to složeno z částky, co už spoříme na transparentním účtu, a další částku, přes 490 milionů korun, bychom měli naspořit v dalších letech," uvedla Volfová. Na nový pavilon kraj odkládá peníze od roku 2017, na 915 milionů se chce dostat v roce 2025.

Na výstavbě centra se budou podílet i menšinoví akcionáři nemocnice, Liberec by měl do konce roku 2024 naspořit zhruba 86 milionů a Turnov přes 54 milionů. Nemocnice se bude podílet 180 miliony.

vizualizace

Projekt výstavby pavilonu a parkovacího domu je ve fázi zpracování dokumentace pro stavební povolení. Soutěž na firmu, která obě budovy postaví, nemocnice vypíše zřejmě na začátku příštího roku a stavět se začne nejdřív na konci příštího. Výstavba by měla trvat dva roky. Šestipodlažní pavilon by měl mít na délku zhruba 120 metrů, na šířku asi 40 metrů a 27 metrů do výšky. Projekt počítá s většími operačními sály, laboratořemi i lůžkovou částí. V parkovacím domě s vjezdem z Jablonecké ulice bude 330 míst pro auta.

Kraj je většinovým majitelem liberecké nemocnice (KNL), pod kterou patří i nemocnice v Turnově a ve Frýdlantu. Liberec má asi 17 procent akcií KNL a Turnov zhruba deset procent. Po dostavbě pavilonu jejich podíly klesnou zhruba o polovinu.

Financování výstavby nového pavilonu nemocnice:

Subjekt Podíl na výstavbě (mil. Kč)
Liberecký kraj 2099,5
Statutární město Liberec 86
Město Turnov 54,5
Krajská nemocnice Liberec 180
celkem 2420

Zdroj: krajský úřad

čtk