Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Krajská nemocnice v Liberci dokončila mateřinku pro 88 dětí, přestavba bývalé ubytovny přišla na 35 milionů korun

30. 08. 2019 | 16:02

Krajská nemocnice v Liberci (KNL) dokončila mateřskou školu pro 88 dětí. Přestavba bývalé ubytovny v Klášterní ulici přišla na 35 milionů korun. Dolní dvě patra budovy budou sloužit dětem, do horních dvou podlaží se přestěhuje část administrativy nemocnice. Program bude naplněný Montessori pedagogikou, vstřícným přístupem k dětem, klidným pedagogickým vedením, řekla ČTK při dnešním otevření nové mateřské školy jednatelka Ivana Honsejmanová. Stejně zaměřené školky provozuje také v České Lípě a na Technické univerzitě v Liberci. Nová mateřská škola bude sloužit hlavně pro děti zaměstnanců nemocnice.

školka-kindergarten-2204239 960 720
Ilustrační foto

Krajská nemocnice Liberec je největším zdravotnickým zařízením v Libereckém kraji a se svými 2700 zaměstnanci v Liberci a Turnově patří k největším zaměstnavatelům. Výstavbu vlastní školky nemocnice připravovala od roku 2014. Na projekt se nepodařilo získat dotace ani příspěvek vlastníků, jimiž jsou kromě Libereckého kraje i města Liberec a Turnov. Stavbu tak nemocnice financovala ze svého.

"Nejdůležitější bylo dát našim zaměstnancům, zaměstnankyním možnost vrátit se do práce dřív, než by bylo možné, kdyby ta školka nebyla. Školkových míst není dost," řekl ČTK generální ředitel nemocnice Richard Lukáš. Mateřská škola je v blízkosti nemocnice, její pracovní doba je přizpůsobena dlouhým směnám zdravotníků. Otevřena bude od 05:45 až do 19:15. Městské školky v Liberci mají přitom standardně otevřeno od 6:30 do 16:30, v několika bude od září doba prodloužená od 06:00 do 17:00.

"Ve zdravotnictví je spousta žen, které se musí starat o malé děti. Takže školka s dlouhou provozní dobou je přesně to, co bylo potřeba. Firemní školky jsou v mnoha firmách součástí péče o zaměstnance a jsem ráda, že Krajská nemocnice Liberec má tu svoji," doplnila ředitelka ošetřovatelské péče Marie Fryhaufová. Vlastní mateřskou školu má v Liberci mimo technické univerzity například také krajský úřad. Umisťují přednostně děti zaměstnanců, stejně tomu bude i v nemocniční školce KNofLík.

čtk