Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Krajská vědecká knihovna nabídne dokument Horký srpen 1968 a 1969 v Liberci

11. 11. 2022 | 10:14

Ten, kdo nezažil srpen 1968 na vlastní kůži, může jen naslouchat. Pamětníkům, historikům nebo novému dokumentu Paměti národa Severní Čechy s názvem „Horký srpen 1968 a 1969 v Liberci.“ Film budeme promítat v liberecké Krajské vědecké knihovně již v pondělí 14. listopadu od 17:30 hodin a všichni jste srdečně zváni.

srpen58tank
Náraz sovětského tanku do podloubí na náměstí Dr. E. Beneše se tenkrát podařilo vyfotografovat Václavu Toužimskému. Jeho ikonické snímky „srpna 1968“ obletěly celý svět.

Dokument velmi živě a emotivně přibližuje atmosféru roku 1968 i 1969 severočeského města Liberec. Ten byl po Praze místem, ve kterém si vpád vojsk Varšavské smlouvy 21. srpna 1968 vyžádal nejvíce obětí – 9 lidí zemřelo, 48 bylo zraněno a zničena byla i část centra města. Náraz sovětského tanku do podloubí na náměstí Dr. E. Beneše se tenkrát podařilo vyfotografovat Václavu Toužimskému. Jeho ikonické snímky „srpna 1968“ obletěly celý svět. Na osudný den v dokumentu vzpomínají i pamětníci Petra Erbanová a Petr Šída. Ti se ocitli pod palbou sovětských vojáků a oba utrpěli zranění, jejichž následky si nesou po celý život.

„Příběhy, které točíme, jsou skutečné, jsou to výrazné, často velmi bolestné vzpomínky na významné události, na které by naše společnost neměla nikdy zapomenout. S vlastní minulosti se vyrovnáváme dodnes. Pamětník Arnošt Runčík, bratr zastřeleného Zdeňka Dragouna, ve svém vyprávění mimo jiné popisuje tlaky, které byly vyvíjeny na rodinu Státní bezpečností až do roku 1989, do Sametové revoluce!“, řekla Michaela Pavlátová, ředitelka pobočky Paměť národa Severní Čechy.

Na dokument navazuje moderovaná debata s historikem doc. PhDr. Jaroslavem Pažoutem, Ph.D., vedoucím Katedry historie Technické univerzity v Liberci a tvůrci dokumentu.

TZ/Michaela Pavlátová,ředitelka regionální pobočky Paměť národa Severní Čechy