Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Krajská vědecká knihovna v Liberci nabídne v rámci oslav Dne vítězství tematické pořady

04. 05. 2024 | 8:03

V rámci oslav Dne vítězství nabízí Krajská vědecká knihovna v Liberci veřejnosti několik tematických pořadů. Zásadní část programu se uskuteční v úterý 7. května, kdy bude v 16:30 ve 2. patře vernisáží otevřena výstava „Výtvarníci na západní frontě“, po níž bude následovat třetí ročník semináře pro veřejnost „Liberec v Říšské župě Sudety III“.

knihovna budova detail
Archivní foto

U příležitosti 79. výročí konce druhé světové války v Evropě připravila Krajská vědecká knihovna v Liberci ve spolupráci s Československou obcí legionářskou a Vojenským ústřed-ním archivem – Vojenským historickým archivem Praha výstavu „Výtvarníci na západní frontě“, věnující se životním osudům deseti umělců, kteří v době druhé světové války vstoupili do československého zahraničního odboje.

„Spolu s ostatními odbojáři se aktivně zúčastnili bojů na západní i středovýchodní frontě, zároveň se ale výrazným způsobem podíleli na propagaci Československa a jeho odboje prostřednictvím výtvarné i jiné kulturní činnosti,“ doplňuje Jan Hnělička, kurátor výstavy.

Expozice bude instalována na výstavních panelech v prostoru 2. patra knihovny, ke zhlédnutí bude v období od 7. 5. do 31. 8. 2024. Slavnostní vernisáž se v přítomnosti autora výstavy Mgr. Martina Flosmana, Ph.D. z Vojenského ústředního archivu – Vojenského historického archivu Praha uskuteční v úterý 4. května od 16:30 hod. za účasti představitelů města a kraje.

U příležitosti zahájení výstavy se ve stejný den od 17.00 ve Velkém sále ve 2. patře uskuteční seminář pro veřejnost „Liberec v Říšské župě Sudety III“, na kterém přednášející z krajské knihovny, Technické univerzity v Liberci a Severočeského muzea v Liberci představí hlavní město sudetské župy z různých tematických pohledů. Posluchači se nejprve seznámí s libereckým odbojářem-výtvarníkem a poválečným ředitelem Gymnázia F. X. Šaldy Zdeňkem Loudou. Poté budou následovat přednášky o zřízení a vlivu Speerova Zbrojního inspektorátu v říšské župě či poválečným retribucím a aktivitám liberecké Trestní nalézací komise. Na závěr semináře proběhne oficiální představení nové publikace „Vyrovnání se s válečnými zločiny a zločiny kolaborace po druhé světové válce v Liberci“ od Mgr. Kateřiny Portmann, Ph.D. z katedry historie TUL.

„Připomínat si a seznamovat se s vlastní historií je pro život každého z nás zcela zásadní. Náš pocit, že se hrůzy války děly už dávno, jako lidstvo jsme se posunuli a jsme v bezpečí, vzal za své nejpozději před dvěma lety invazí Ruska na Ukrajinu. A když se vrátíme do historie území Sudet, kde dnes žije většina z nás jako potomci po válce přistěhovalých rodin, zjistíme, že je velmi komplikovaná. Odsun sudetských Němců po druhé válce navíc znamenal naprosto zásadní dopad na toto území a důsledky jsou a budou patrné ještě velmi dlouho. Jsem ráda, že se tato témata otevírají,“ říká Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

V sobotu 11. května se pak opět ve Velkém sále od 10 do 15 hodin uskuteční veřejná výstavní soutěž plastikových modelářů, pořádaná libereckým Spolkem přátel letectví – modelářským klubem, na které svá díla představí jak mládež, tak dospělí.

KVK/Jan Hnělička