Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Křišťálová stezka v liberecké iQLandii provede návštěvníky výrobou skla od písku až po křišťál

22. 07. 2021 | 13:42

Křišťálová stezka provede návštěvníky libereckého zábavního vědeckého parku iQLandie výrobou skla od písku až po hotový křišťál. Na novém projektu spolupracovala s centrem Preciosa, která je s 3500 pracovníky největší sklářskou firmou v kraji. Součástí stezky je interaktivní hra, při níž návštěvníci luští heslo, které jim na konci umožní oživit ústřední světelnou instalaci Molekuly. Je to dlouhodobý projekt, řekl u příležitosti dnešního otevření stezky ČTK ředitel centra Pavel Coufal.

iQ Kristalova-stezka Molekuly vychod-slunce
Foto: iQLandia

Nová světelná instalace z Preciosy nad vodotryskem nahradila po sedmi letech obří molekulu, která tam visela od otevření iQLandie a byla jedním z jejích symbolů. "Sundat ji museli horolezci, stejně jako ten nový artefakt museli instalovat, je ve výšce 16 metrů," doplnil Coufal. Skleněná instalace tvořená 167 skleněnými koulemi je vysoká 9,5 metru a váží 220 kilogramů, při zadání hesla se rozsvěcí a mění barvy. "Chceme našim návštěvníkům ukazovat, že jsme krajem, kde se rodí sklo, ale také taková světelná technika, která je ve světových mrakodrapech," dodal ředitel.

Křišťálová stezka vypráví příběh českého skla. Návštěvníci se mohou na sedmi místech dozvědět, z čeho se sklo skládá, jakým způsobem se vyrábí nebo jakou roli při jeho vzniku hrají přírodní živly, jako jsou země, oheň, voda a vzduch. Pro zájemce o fyzikální vlastnosti skla je tu optický kabinet, v němž si mohou vyzkoušet optické přístroje. Jinde čeká na návštěvníky třeba test barvocitu. Na své si přijdou i ti, kdo se zajímají o využití skla třeba v medicíně nebo ve stavebnictví.

Na přípravě stezky spolupracovalo centrum se sklářskou firmou Preciosa a její nadací. "Věda a výzkum jsou nám velmi blízké, díky nim posouváme možnosti práce se sklem. Spolupráce s iQLandií v sobě obsahuje vše, co vnímáme jako klíčové elementy naší práce, kombinování tradičních metod sklářů, originálního designu s moderními materiály a technologiemi, které formují současnost a budoucnost sklářského průmyslu," řekla generální ředitelka Preciosa Lighting Lucie Karlová. V příštím roce by podle ní měla na stezce přibýt další zastavení.

IQLandia je po liberecké zoo druhým nejnavštěvovanějším turistickým cílem Libereckého kraje, ročně tudy projde přes 400.000 lidí. Je jedním ze čtyř projektů svého druhu, které byly v Česku vybudovány za přispění evropských peněz. Na výstavní ploše o rozloze hektaru je v Liberci v 11 expozicích na 400 většinou interaktivních exponátů a také planetárium ve střešní kopuli. Centrum ukazuje návštěvníkům, že věda může být zábava. Kromě iQLandie, je přes ulici také iQPark určený hlavně mladším dětem a moderně vybavená dílna iQFabLab.

čtk