Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Krom kamélií ve vytopených sklenících botanické tahrady kvetou i exotické orchideje

06. 01. 2022 | 7:06

Aspoň na chvíli si odechnout od sychravé zimy mohou návštěvníci botanické zahrady v Liberci. Krom kamélií tu ve vytopených sklenících kvetou exotické orchideje. Jejich květy vynikají pozoruhodnou vůní.
 

orchidej
ilustrační foto

„Návštěvu zahrady v zimním období určitě doporučuji. Květou kamélie a právě také orchideje. Už když se blížíte k vitrínám, kde jsou vystavené, omamné vůni neuniknete a samozřejmě můžete obdivovat rozmanitost jejich květenství,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Až ven je příjemně cítit květ orchideje Zygopetalum intermedium. Květy této orchideje jsou velké a tvarově i barevně velmi neobvyklé. Téměř vertikální květenství až 60 centimetrů dlouhé nese pět až sedm velkých květů se žlutozelenými okvětními lístky a sepaly v hustých hnědých skvrnách, bílý okraj je zastíněn úzkými fialovými pruhy. Květiny voní jako šeřík.

Sama rostlina se vyskytuje v tropických horách v Brazíli, Bolívii a Peru ve výšce asi 2000 metrů nad mořem. A to, že kvete v liberecké botanické zahradě, je důkazem schopnosti tamních zahradníků.
V pavilonu květnic jsou nyní vystaveny robustní trsy orchideje Cymbidium tracyanum, ke kterým si lze přivonět. Jedná se také o horskou orchidej, jež se vyskytuje ve výšce 1200 až 1900 metrů, a to v jižní Číně, Myanmaru a Thajsku, kde roste na stromech a skalách.


LK/Jan Mikulička