Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kvalitních sportovních filmů je letos víc než v minulých letech, míní pořadatelé Sportfilmu v Liberci

03. 09. 2024 | 14:23

Kvalitních sportovních filmů přihlášených na liberecký festival Sportfilm je letos více než v minulých letech, míní organizátoři akce. Přehlídka se uskuteční v Liberci od 3. do 6. října a hlavním místem 27. ročníku bude Palác Liebieg. Tvůrci ze 77 zemí světa letos přihlásili 366 filmů, do užšího výběru se jich dostalo 34. Novináře o tom dnes informovali ředitelka festivalu Renata Balašová a předseda poroty Zdeněk Škoda.

sportfilm liberecký malíř Marek Lavko, ředitelka festivalu Renata Balášová
Liberecký malíř Marek Lavko, ředitelka festivalu Renata Balášová

"Z těch 34 filmů tam není jediná slabina. Dřív byly i roky, kdy jste po deseti minutách věděli, že nemá cenu to ani dokoukat. Tak to tady opravdu není," uvedl Škoda.

Vysokou kvalitu má podle Balašové i česká produkce. "Tam není nic, za co bychom se měli stydět," řekla. Konkrétně zmínila zpověď Gábiny Soukalové, příběh zápasníka Karlose Vémoly, bikera Michala Marošiho či snowboardcrossařky Evy Adamczykové. Ze zahraničních snímků ji zaujaly snímky o 103leté bývalé gymnastce Ágnes Keletiové, prvním Afroameričanovi v basketbalové NBA nebo americkém překážkáři na 400 metrů Edwinu Mosesovi, který nebyl od roku 1977 devět let, devět měsíců a devět dní poražen. "Jednáme s ním o tom, aby přiletěl. Tak doufejme, že se nám to podaří, protože dokument je absolutně přesahový," uvedla Balašová.

V minulých letech bylo hlavním místem festivalu liberecké kino Varšava, což tentokrát není kvůli jeho chystané rekonstrukci možné. Hlavní promítací sál tak bude v Liebiegově paláci, kde bude i několik výstav a program se sportovními aktivitami pro děti i dospělé. "Druhá hlavní scéna je v hotelu Zlatý lev, kde je kapacita sálu přes 300 lidí, takže je to adekvátní náhrada za kino Varšava," dodala ředitelka festivalu.

Projekce v rámci Sportfilmu budou i v Rezidenci Rosa, Jedličkově ústavu či Klubu Lípa, v němž bude mít festival večer 3. října slavnostní zahájení za účasti Karla Vémoly a tvůrců filmu Karlos.

Letošní rozpočet Sportfilmu je šest milionů korun, filmy soutěží v pěti kategoriích. Nejúspěšnější snímky postoupí na festival v Miláně, kde bude finále World FICTS Challeng, které zahrnuje výběr toho nejlepšího z 20 festivalů sportovních filmů, jež se konají po celém světě.

Vstupenka na všechny čtyři dny Sportfilmu stojí 400 korun, jednodenní 200 korun a zdarma mají na projekce přístup děti, studenti do 26 let a ZTP, podmínkou pro vstup je ale registrace.

čtk

Galerie:

foto 1: předseda poroty Zdeněk Škoda, ředitelka festivalu Renata Balašová, člen poroty Jaroslav Škoda

foto 2: ředitelka festivalu Renata Balašová, náměstek Liberce Adam Lenert