Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberci zůstalo na konci roku na účtech 446 milionů korun, možná se město obejde bez úvěru

24. 02. 2021 | 15:19

Stotisícovému Liberci na účtech na konci minulého roku zůstalo zhruba 446 milionů korun. Většinu z toho už ale město zapojilo či zapojí k pokrytí výdajů letošního 2,5miliardového rozpočtu. S tím se počítalo už loni v prosinci při jeho schvalování. Zbývá rozhodnout o využití 190 milionů korun. Náměstek primátora pro ekonomiku Zbyněk Karban (ANO) uvedl, že jednou z možností je nebrat si původně plánovaný úvěr ve výši 120 milionů korun a neodkládat ani 50milionovou splátku u jiného dluhu města.

LiBereC mad pros18 02
Foto: Mad

"V podstatě my bychom mohli tento úvěr nečerpat a pokrýt to ze zůstatku na běžném účtu. Budeme se o tom určitě bavit," řekl novinářům Karban.

Skoro 450 milionů korun zůstalo na účtech města díky úsporným opatřením v důsledku koronavirové krize, nerealizovaným akcím a nedočerpaným dotacím z několikaletých projektů. Do letošního roku se u dotačních projektů převedlo zhruba 54 milionů korun. V případě schválení rozpočtové změny zastupitelstvem se další část peněz ze zůstatku použije na navýšení rezervy města o deset na 16 milionů a na mzdy úředníků by se mělo přidat dalších více než 13 milionů. V plánu je také například přidat kanceláři architekta města šest milionů korun na přípravu projektů spojených se zvelebením lokality takzvaného Papírového náměstí, bývalého areálu výstavních trhů či výstavbou sběrného dvora.

Nejvyšší částku, skoro 110 milionů, radnice ze zůstatku použije k vyrovnání propadu příjmů v důsledku vládního daňového balíčku. Ten začal platit až po přijetí rozpočtu města. S tímto propadem se budou muset podle Karbana vyrovnat i pro příští rok. "Už teď víme, ať se bude ekonomika vyvíjet, jak bude, tak o těch 110 milionů budeme mít méně," uvedl.

Liberec se v daňových příjmech, které tvoří 86 procent všech jeho příjmů, propadl v důsledku koronavirové krize na úroveň roku 2018. Pro letošní rok radnice očekává, že z daní získá 1,911 miliardy korun. Opatření vlády k zamezení šíření koronaviru se na hospodaření pátého největšího města v zemi projevila už loni. "Když jsme si počítali naše dopady, to znamená o jaké finance město přišlo kvůli pandemii koronaviru, tak dosahujeme už částky půl miliardy korun, kterou jsme mohli být, kdyby vše zde bylo tak, jak jsme byli zvyklí," řekl primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj).

čtk