Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec bude modernizovat a rozšiřovat protipovodňový varovný systém, starý už technologicky dožívá

28. 06. 2019 | 10:10

Liberec začne od příštího roku modernizovat svůj protipovodňový monitorovací a varovný systém. Na jeho rozšíření získal evropskou dotaci 6,5 milionu korun, z vlastního rozpočtu přidá město 2,8 milionu korun. ČTK o tom dnes informoval náměstek primátora Jiří Šolc (SLK).

pov6TOP
ilustrační foto

Varovný systém před povodněmi má Liberec od roku 2014. "Technologicky už dožívá," řekl Šolc. Od modernizace si radnice také slibuje, že bude získávat data z více míst a varování se dostane rychleji k většímu počtu obyvatel. Před pěti lety bylo instalováno jen jedno čidlo vodní hladiny a deset bezdrátových hlásičů. V rámci projektu přibudou další čtyři měrná čidla a na 63 místech s vysokou koncentrací obyvatel bude rozmístěno dalších 119 varovných hlásičů. Radnice navíc vymění devět zastaralých rotačních sirén, které jsou umístěné na hasičských zbrojnicích, za digitální.

"Bude modernizováno i vybavení řídicího pracoviště, dojde k rozšíření funkcí systému a bude aktualizován digitální povodňový plán," uvedl náměstek. Systém by do budoucna měl umožnit varovat obyvatele nejen před záplavami, ale třeba i před požáry, úniky nebezpečných látek, znečištěním ovzduší či narušením dodávek pitné vody nebo elektřiny.

Za poslední léta největší škody v pátém největší městě republiky způsobily přívalové deště na konci července 2013. Zničen byl tehdy majetek za 58 milionů korun. "Když systém potřeba nebude, tak všichni budeme rádi," dodal Šolc. Modernizace systému je rozdělená do tří let.

čtk