Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec bude refinancovat svůj dluh. Prodlouží tím jeho splacení o deset let, do roku 2035

26. 03. 2021 | 0:00

Liberec bude refinancovat svůj dluh 1,5 miliardy korun. Prodlouží tím jeho splacení o deset let, do roku 2035, a bude ročně méně platit na úrocích. Do roku 2025, kdy měla původně vypršet jeho splatnost, podle náměstka primátora Zbyňka Karbana (ANO) na úrocích zaplatí o 42 milionů korun méně. Refinancování dluhu u České spořitelny ze směnečného programu do úvěru ve čtvrtek schválili zastupitelé města, smlouvu budou schvalovat za měsíc.

LiBereC mad pros18 02
Foto: Mad

Proti byla část opozice, podle některých zastupitelů tím město nic neušetří. "Proč dalších deset let navíc, za to nedostaneme nic," řekl zastupitel opoziční Změny pro Liberce Josef Šedlbauer. Míní, že podmínky z nového refinancování jen dál posílí pozici České spořitelny, aby město v budoucnu nemohlo využít případně výhodnější nabídky od jiné banky. Jaromír Baxa z LOL upozornil, že prodloužením splacení dluhu do roku 2035 sice město ušetří do roku 2025, poté ale bude platit více. "Neušetříme nic, rozdíl je čtyři miliony korun. Zadlužujeme dál budoucí generaci," řekl. Náměstek Karban oponoval tím, že zaujali konzervativní přístup. "Nikdo neví, jaké budou úrokové sazby v roce 2025," uvedl.

Dluh má stotisícový Liberce u České spořitelny od roku 2010, kdy vydal dvoumiliardový dluhopis na 15 let. Město dluh postupně refinancuje od roku 2013, kdy ho začalo převádět z dluhopisu do směnečného programu s nižším úrokem. Současná přeměna na úvěr bude pro město znamenat oproti stávajícím podmínkám další snížení úrokové sazby. Marže pro banku v roce 2013 byla ve výši 3,3 procenta, nově to bude 0,55 procenta. Podle Karbana, pokud by město refinancování dluhu nedělalo, na úrocích by od roku 2013 do roku 2025 zaplatilo o 450 milionů korun více než zaplatí.

Na úrocích Liberec od roku 2010 dosud zaplatil zhruba miliardu korun, svůj původně dvoumiliardový dluh za tu dobu ale snížil jen o čtvrtinu. Vysoká částka zaplacená na úrocích je dána tím, že Liberec neplatí jen marži, ale ta je navýšená o šestiměsíční mezibankovní sazbu PRIBOR a k tomu město platí ještě úrokové zajištění, takzvaný swap. Celková úroková sazba byla dosud 6,58 procenta, nově by měla být 4,07 procenta.

Karban považuje za důležité i prodloužení splatnosti dluhu. Podle původních podmínek se počítalo s tím, že městu zůstane v roce 2025 ke splacení najednou jedna miliarda. "Což je na možnosti rozpočtu města obrovská částka, takže museli bychom hledat, kdo by nám peníze půjčil a za jakých podmínek. Když to takto roztáhneme do roku 2035, tak máme jistotu," uvedl náměstek. Výše splátek dluhu se nezmění. Výjimkou bude letošní rok, kdy bude splátka poloviční, město zaplatí 50 milionů. Radnici to pomůže vyrovnat se s propadem daňových příjmů v důsledku koronavirové pandemie. V dalších letech bude město ročně na splátku dluhu dávat opět 100 milionů korun ročně.

čtk