Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec chce pro průmyslové a obchodní oblasti zvýšit daň z nemovitosti

19. 04. 2024 | 13:45

Zvýšit daň z nemovitosti chce Liberec pro firmy a obchody v místech se zvýšenou dopravní zátěží. Získat by tím měla radnice dalších zhruba 75 milionů korun, letos očekává příjem z daně nemovitosti kolem 244 milionů. Zdražení daně by se mělo týkat od příštího roku 51 lokalit po městě, vyplývá z návrhu opatření obecné povahy, kterým se budou příští týden zabývat zastupitelé města. Podle náměstka primátora Adama Lenerta (ANO) se majitelů domů či bytů toto navýšení nedotkne.

liberec krizovatka5
Foto: Artur Irma

"Spadají tam průmyslové zóny plus nějaké větší výrobní areály a plochy obchodních center Nisa a Globus," řekl Lenert novinářům. Upozornil na to, že navýšení se týká i dalších provozoven, pokud minimálně z poloviny do vytipované lokality patří. "Vycházíme z územního plánu," dodal náměstek.

Zvýšení daně z nemovitosti pro průmyslové a obchodní oblasti zvažovalo vedení liberecké radnice už pro letošní rok, v zastupitelstvu ale pro to nenašlo loni na podzim dostatečnou podporu. I tak na dani z nemovitosti získá Liberec letos díky loni schválenému vládnímu konsolidačnímu balíčku více peněz.

Radnice v Liberci ještě loni na této dani ročně dostávala zhruba 140 milionů korun, z toho 70 milionů od majitelů domů a bytů a zhruba stejnou částku od podnikatelských subjektů. Letos očekává o 100 milionů korun vyšší příjem. Podle důvodové zprávy k návrhu opatření obecné povahy, který budou zastupitelé schvalovat, ale ani toto navýšení daně z nemovitosti zcela nepokrylo výpadek ostatních příjmů ze sdílených daní, což bylo také součástí vládního konsolidačního balíčku. Mělo by to pokrýt navržené navýšení daně z nemovitosti pro průmyslové a obchodní oblasti.

čtk