Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec je bez statutárního náměstka, Jiří Němeček (ANO) nečekaně rezignoval. Jeho rozhodnutí urychlil názorový kotrmelec týkající se můstků

25. 10. 2019 | 5:55

AKTUALIZOVÁNO: Po přestávce ve čtvrtečním jednání libereckých zastupitelů přišel, viděno zvenku, blesk z čistého nebe. Na svoji funkci s okamžitou účinností rezignoval statutární náměstek primátora Ing. Jiří Němeček, CSc., zvolený za Hnutí ANO 2011. Byl gesčním náměstkem pro strategický rozvoj, dotace a majetkovou správu.

Zastupitelstvu nezbylo než vzít jeho rozhodnutí na vědomí, byť se ho ještě předtím snažili zviklat nejen někteří jeho kolegové z klubu, ale i opoziční zastupitelé. Němečkovo rozhodnutí ale bylo nezvratné. Primátor a další kolegové z vedení města mu proto alespoň veřejně poděkovali za rok odvedené práce.

V těchto dnech je to přesně rok, co strany budoucí koalice SLK, ANO a ODS vyjednaly vládu nad Libercem. Po ustavujícím zasedání zastupitelstva ji přebraly po zcela paralyzovaném vedení města, o něž se postaraly Změna pro Liberec a bývalí členové ANO. Dosud koalice fungovala bez vážnějších zádrhelů a liberecký primátor si ve výročních rozhovorech spolupráci s ANO a ODS více méně pochvaloval s tím, jak si "lidsky sedli". Ustavující jednání nového zastupitelstva se konalo v úterý 20. listopadu 2018, koaliční smlouvu strany podepsaly 15.listopadu loňského roku.

V tuto chvíli je jasné pouze to, že Jiří Němeček, člen ANO, zůstane zastupitelem. Na pozici radního pokračovat nebude. Kdo ho nahradí musí vyřešit klub ANO, koaliční shoda je ale nutná. Není proto vyloučena rekonstrukce celé rady. Němečkovu agendu ze zákona přebírá primátor města.

uba

archivní foto Artur Irma

Jiří Němeček byl lídrem ANO v loňských komunálních volbách v Liberci. Čtvrteční rezignací reagoval na změnu postoje vedení města k žádostí o dotaci na modernizaci skokanských můstků na Ještědu. Před týdnem radní města spoluúčast na projektu za 30 milionů korun odmítli, dnes jí nejprve rada a poté i zastupitelstvo schválilo. Němeček byl proti. "Já si myslím, že není možné takto postupovat. Když jednou něco řeknu, tak držím slovo," řekl novinářům.

Primátor Jaroslav Zámečník (SLK) změnu názoru zdůvodnil tím, že kraj přislíbil stejnou výši příspěvku na projekt jako město, tedy 7,5 milionu korun. S vedením kraje bude primátor navíc jednat o zvýšení krajského příspěvku, aby byl podíl města nižší. Stát by měl přispět 15 miliony korun, pokud dotaci ministerstvo školství schválí. Opravy můstků jsou nutné, aby se tam mohly konat světové poháry ve skoku na lyžích.

Kdo nahradí Němečka ve funkci statutárního náměstka, zatím není zřejmé. Němeček zatím zůstane zastupitelem a podle svého vyjádření asi bude nadále podporovat koalici. "To není o tom hlasování, které se tady dnes odehrálo. Já bych byl rád, kdyby se tady to, co se stalo, už nikdy nestalo. Protože dnes se to stalo kvůli takové hlouposti, což jsou nějaké můstky na Ještědu, což je marginální záležitost. Ale příště by se to mohlo stát kvůli opravdu něčemu důležitému, a to bych si doopravdy nepřál," dodal bezprostředně po rezignaci.

Koalici v Liberci tvoří vítězní Starostové pro Liberecký kraj s ANO a ODS. V zastupitelstvu pátého největšího města v zemi má koalice 31 z 39 mandátů. V Liberci ve volbách uspělo pět z 12 kandidujících subjektů. Starostové získali 16 mandátů, druhé ANO 11 a třetí Změna pro Liberec šest. ODS má čtyři zastupitele a dva Liberec otevřený lidem (LOL).

čtk