Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec kvůli zvýšení bezpečnosti srovná a zválcuje travnatou dráhu letiště

05. 06. 2019 | 16:32

Liberec letos kvůli zvýšení bezpečnosti provozu na letišti vydá půl milionu korun na sanaci povrchu travnaté dráhy. Terén přistávací i vzletové plochy je hrbolatý a potřebuje srovnat. Novinářům to dnes řekl náměstek primátora Jiří Šolc (SlK).

letisteAR3hangary1 menší
Ilustrační foto

Vedoucí letového provozu na libereckém letišti Václav Kmínek ČTK řekl, že na dráze jsou asi dvě či tři terénní vlny. "Při každém vzletu či příletu dostanete ránu. Podvozky letadel, co tady máme, jsou na to sice uzpůsobené, i tak ale tím letadla trpí. Je to ale hlavně nepříjemné pro zákazníky," uvedl Kmínek. Zvlnění na ploše se podle něj postupně zhoršuje. "Dostává se to do stavu, kdy se to už musí řešit. Neznamená to, že by došlo k nehodě, jsou ale typy letadel, kterým bych už přistání nedoporučil, že by mohlo dojít k poškození podvozku," dodal.

Úpravy dráhy se proto budou dělat už letos. "Bude srovnána, zválcována, tak aby dalších třeba deset let to kodrcavé nebylo a nemohlo dojít k nějakém neštěstí vinou špatné přistávací plochy," dodal Šolc.

Letiště slouží v krajském městě od roku 1934, jako mezinárodní ho provozuje spolek Aeroklub Liberec. Kvůli hluku a neosvětlené ploše mohou na něm přistávat letadla jen ve dne. Za rok jich je asi 8000. Areál nemá pevnou přistávací dráhu, jen travnatou, takže tam mohou přistát jen malá letadla. Vybudování pevné dráhy by podle odhadů přišlo na 200 až 300 milionů korun, na to ale magistrát jako vlastník letiště nemá a ani to neplánuje. Ročně dává město na údržbu letištní plochy asi půl milionu korun, letos to bude kvůli srovnání dráhy dvojnásobek.

Letiště převážně využívají zájmové kluby a základnu tam má i vrtulník záchranné služby. Na letišti je aeroklub, parašutistický klub, hodně ho využívají soukromí piloti, kteří mají ultralehká letadla.

čtk