Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec má konečně "kladivo na vraky". Máme volnější ruce a více pravomocí, píše primátor

19. 08. 2020 | 8:21

Město Liberec už může zatočit s autovraky, raduje se na svém facebookovém profilu primátor krajského města Jaroslav Zámečník (SLK). Píše: Díky novelizovanému zákonu o pozemních komunikacích máme volnější ruce a více pravomocí.

vrak1
Foto: FB primátora J. Zámečníka

Donedávna bylo obtížné jen tak někomu nechat odtáhnout auto, i když mu scházela registrační značka, mělo vypuštěná kola, případně rozbité sklo. Podle zákona stále nebylo možné vozidlo nazvat vrakem.

"Nový zákon umožňuje Liberci z veřejné komunikace odstranit taková vozidla, která jsou nejen evidentně vrakem, ale jsou i technicky nezpůsobilá k provozu po dobu delší jak 6 měsíců (vozidlo s propadlou technickou kontrolou)," upřesňuje na facebooku Zámečník.

Foto: FB primátora J. Zámečníka

Jak se bude v Liberci nyní postupovat, to popisuje primátor:

"V obou případech musí město Liberec nejdříve vyzvat provozovatele vozidla k jeho zprovoznění nebo odstranění mimo pozemní komunikaci.

Provozovatele zjistíme podle VIN vozidla nebo registrační značky. Na toto bude mít provozovatel 2 měsíce. Na některých vozidlech v Liberci je již nyní umístěna žlutá nálepka s výzvou k odstranění.

Po marném uplynutí výzvy začne město Liberec jakožto vlastník komunikace vozidla odtahovat na určené místo s dodatečnou možností vyzvednutí vozidla.

Pokud provozovatel si vozidlo do 3 měsíců nevyzvedne nebo nebude na oznámení reagovat, budeme podle zákona žádat o povolení prodeje dotčeného vozidla ve veřejné dražbě.

Nyní může město Liberec vůči vrakům zasáhnout účinněji. Díky všem, kterým není lhostejný vzhled města a na vraky nás upozorňují.

Pokud chcete sami nahlásit, že se ve vašem okolí dlouhodobě odstavené vozidlo vyskytuje, využijte k tomu aplikaci Marushka.

fb