Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec má v rozpočtu na projekt sdílených kol připraveno 800 tisíc korun, loni to bylo 1,2 milionu

12. 01. 2020 | 11:33

Zájem o sdílená kola v Liberci byl loni výrazně nižší než v roce 2018. Počet výpůjček i uživatelů meziročně klesl o 43 procent. Loni si kolo v rámci takzvaného bikesharingu půjčilo ve stotisícovém městě 2700 lidí. Jak už jsme vás informovali, i přes výrazný pokles se město rozhodlo v projektu pokračovat.

rekoloelektrokolo.e80ec533
Takto vypadá model elektrokola, který má v nabídce dosavadní poskytovatel bikesharingu v Liberci. Foto: www.rekola.cz

Podle náměstka primátora Zbyňka Karbana (ANO) by letošní novinkou měla být elektrokola. Záležet ale bude na nabídkách od firem, které sdílení kol provozují. Město tuto službu nechce poskytovat samo a bude hledat provozovatele.

"Budeme poptávat 60 kol mechanických a 20 kol elektrických. Myslím, že elektrokola by mohla zaujmout vzhledem k tomu kopcovitému terénu," uvedl náměstek. Zatím ale nejde o definitivní rozhodnutí. "Uvidíme, kdo se nám přihlásí, za jakou cenou," řekl. Město má podle něj v rozpočtu na projekt sdílených kol připraveno 800.000 korun, loni to bylo 1,2 milionu.

Projekt sdílení kol má za sebou v Liberci dvě sezony, obě zajišťovala pro město firma Rekola Bikesharing. Loňská byla výrazně horší, i když kol bylo k dispozici o 40 více, rovných 100. "Meziroční pokles mezi lety 2018 a 2019 ve výpůjčkách je poměrně markantní," uvedl Karban. Nárůst byl podle něj pouze u výpůjček uživatelů, kteří používají kolo vícekrát než jednou týdně. Srovnání ale nepovažuje Karban zcela za vypovídající. "První rok je takový zvláštní vždycky. Lidé zkouší a jezdí třeba na kole, aniž by měli nutnou potřebu, protože si to chtějí vyzkoušet," uvedl.

Podle kritiků za loňským nižším zájmem je i změna systému, kdy kola bylo možné odkládat jen na vyhrazených místech. V roce 2018 toto omezení nebylo. Primátor Jaroslav Zámečník (SLK) novinářům řekl, že město přikoupilo 70 stojanů. K dispozici jich tak letos bude zhruba 110 a přibudou další takzvané mikrozóny k odkládání růžových kol. "Někteří uživatelé si stěžovali, že těch zón není moc. Teď jich přibude, před tím jich bylo 40 až 50, nyní bude víc než dvojnásobek," dodal Zámečník.

čtk