Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec míní směnit pozemky na Kunratické za "Papírák". Chce mít rozhodující slovo, jak dál v centru

06. 11. 2019 | 15:41

Vedení Liberce chce získat od soukromé firmy pozemky v oblasti takzvaného Papírového náměstí. Jako důvod uvádí, že tím získá větší vliv na podobu budoucí zástavby v tomto zanedbaném místě v dolním centru. Výměnou za ně chce nabídnout pozemky na okraji města u sídliště Kunratická, kde by měla v budoucnu vzniknout nová čtvrť s 800 byty. O záměru města dnes novináře informoval primátor Jaroslav Zámečník (SLK). Záměr musí schválit zastupitelstvo.

papírákNyníA
Archivní foto. Takto to nyní vypadá na Papírovém náměstí.

Okolí Papírového náměstí je jednou z nejstarších částí města. Dlouhodobě ale patří mezi zanedbaná místa v centru, i když v posledních letech se zde některé domy opravily. "Jedná se o jednu z nejcennějších lokalit v samém srdci Liberce," uvedl vedoucí městské kanceláře architektury Jiří Janďourek. Podle něj žádnou takovou podobnou čtvrť stotisícové město nemá. Pozemky v této lokalitě má podle primátora asi 20 vlastníků, mezi nimi je i město. Další pozemky chce získat směnou s místní firmou Syner Group. Pokud se uskuteční, radnice bude v této lokalitě vlastnit zhruba 10.000 metrů čtverečních. "Pak se z nás stanou největší vlastníci pozemků na Papírovém náměstí," uvedl Zámečník. Podle něj by si díky tomu mohli určovat, co tam bude. Janďourek ho doplnil, že pokud město pozemky získá, vypíše architektonickou soutěž na podobu této lokality.

Radnice by ale směnou měla přijít o pozemky v místě plánované nové čtvrti na okraji města směrem na Jablonec. Město tam vlastní třetinu plochy, obdobné podíly má i firma Syner, s níž chce radnice směnu provést, a ještě jeden podnikatel. V případě výstavby tam mělo městu připadnout minimálně 100 bytů. Vedení radnice tvrdí, že nové byty postaví jinde. Jako příklad Zámečník uvedl ulici Na Žižkově v Rochlici. Další by mohly vzniknout i na Papírovém náměstí. "Z hlediska kapacity má území Papírového náměstí kolem 150 bytů k dispozici, pokud bychom ho opravdu zastavovali na našich pozemcích. A je to stejná kapacita, jakou bychom získali v Kunraticích," dodal architekt města. Město chce směnou se Synerem získat i dva pozemky u areálu bývalého výstaviště. Od soukromé firmy by tak mělo získat celkem 7000 metrů čtverečních a naopak ztratit 24.000. Rozdíl v cenách by se měl podle Zámečníka doplatit na základě znaleckých posudků. Město je podle něj vyhotoví, pokud záměr schválí zastupitelstvo.

čtk