Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec musí kvůli kloubovým autobusům upravit zastávky, vyjde to na deset milionů. Lidé reagují...

03. 10. 2019 | 6:23

AKTUALIZOVÁNO: Liberec musí kvůli kloubovým autobusům, které začal od letošního roku využívat dopravní podnik, stavebně upravit autobusové zastávky MHD. Pro delší autobusy je problém do nich zajet a ve většině případů zastávky neumožňují bezpečný nástup či výstup. Náklady na úpravy odhaduje radnice na deset milionů korun. Novinářům to dnes řekl náměstek primátora Jiří Šolc (Starostové pro Liberecký kraj).

Kloubové autobusy jsou o šest metrů delší než standardní dvanáctimetrové vozy, které dopravní podnik dosud převážně využíval. "Současné zastávky ve většině případů bezpečné nastupování a vystupování z kloubových autobusů neumožňují a řada z nich je navíc poškozená intenzivním provozem," uvedla mluvčí radnice Jana Kodymová.

Zastávky se budou podle Šolce opravovat postupně. "Předpokládám, že bychom mohli začít v příštím roce, podle toho, jaké finanční prostředky budeme mít," řekl. Zastávky by podle něj měly vypadat jednotně. Jejich podoba by měla vzejít z urbanisticko-architektonické studie, kterou si město nechá zpracovat.

Jako jedna z prvních by se měla dělat zastávka u radnice. Její součástí je i meteobudka, která částečně zasahuje do silnice. Kvůli ní nemohou kloubové autobusy zajet až k rohu chodníku. "Lidé, kteří mají zhoršenou pohyblivost, tak musejí z chodníku sestoupit na vozovku a teprve pak na ten vysoký schod do autobusu," uvedl primátor Jaroslav Zámečník (SLK). Dodal, že kvůli tomu dostal i několik stížností.

Liberec chce odstranit na zastávkách i nedostatky, jež nesouvisí s kloubovými autobusy. Na některých zejména chybí přístřešky chránící cestující před deštěm či sněžením.

čtk

Zpráva vyvolala rozruch na našem facebookovém profilu, kam jsme článek nasdíleli. Lidé například píší:

Takže kvůli autobusům-vrakům nakoupeným za milion se bude za deset milionu upravovat zastávky, to je docela zajímavý...

nebo

 To, co ušetřili na nákupu těchto vraků, nakonec vrazí do přestavby zastávek...

nebo

Jestli budou jezdit takové autobusy jako na fotce, tak se rozpadnou dřív, než zastávky opraví. Ostuda Liberce.

nebo

To na to přišli až teď, že se jim tam ty autobusy nevejdou?

nebo

Radši kupte nový autobusy...

atd. Přetiskli jsme jen příspěvky sprostých slov prosté...