Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec nesehnal pro zchátralý zámeček v Machníně kupce, zvažuje využití pro Městské lesy

02. 05. 2022 | 15:11

Liberci se nepodařilo najít kupce pro zchátralý zámeček ve čtvrti Machnín, v němž bývalo za minulého režimu vyhlášené dětské oční sanatorium. Radnice zvažuje využití areálu pro svoji příspěvkovou organizaci Městské lesy. ČTK o tom dnes informoval náměstek primátora pro ekonomiku Zbyněk Karban (ANO).

machnín damTOP
Foto: Mad

Zámeček známý i pod názvem Kleinertova vila býval honosným sídlem zasazeným do udržovaného lesoparku, dnes je v dezolátním stavu a dlouhodobě do něj zatéká. Město vlastnilo areál do roku 1999, kdy prodalo zámeček společně s domkem správce a strážní věží na ploše bezmála 500 metrů čtverečních a nechalo si jen okolní pozemky, zhruba tři hektary. Plán několika libereckých lékařů, kteří se zavázali k vybudování moderního sanatoria, ale zkrachoval.

Zpátky získal Liberec zámeček a další budovy před třemi lety, využití ale pro něj neměl, a nabídl ho proto k prodeji. Za polorozpadlý areál situovaný u silnice z Chrastavy do Kryštofova údolí chtěla radnice alespoň 20 milionů korun. "Prodat se nepodařil, už to ani nezkoušíme. Jednali jsme s některými zájemci i napřímo, ale ukázalo se, že to není v tuto chvíli prodejné," řekl Karban.

Nyní proto podle něj město zvažuje, zda by sem nebylo možné přestěhovat Městské lesy, které mají základnu v areálu bývalého lesního divadla v Lidových sadech a kterou budou muset v budoucnu opustit. "Zatím je to ve fázi prověřování, zda by to místo pro naši organizaci bylo vhodné," dodal Karban.

Zámeček v Machníně si jako rodinné sídlo zřejmě nechal postavit roku 1882 továrník Adolf Schwab, politik a majitel textilky. Po znárodnění za minulého režimu tam bylo sanatorium, do kterého se jezdily léčit děti s očními vadami z celé země. Jde o slunný rovinatý areál se stromy a přístupem k řece, který je zčásti oplocený masivní historickou zdí. Je z něj výhled na zříceninu hradu Hamrštejn.

čtk