Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec nechce provozovat regionální policii, ale jen svoji, městskou. Smlouva s Frýdlantem spěje do finále

22. 09. 2021 | 15:37

Liberečtí radní včera schválili Dodatek veřejnoprávní smlouvy, ze dne 25. 2. 2016, mezi statutárním městem Liberec a městem Frýdlant v Čechách o výkonu úkolů při zabezpečování místních záležitostí veřejného pořádku Městskou policií Liberec na území města Frýdlant.
 

MPradnice
archivní foto: FB MP

„Městu Frýdlant v Čechách jsme téměř 10 let vycházeli vstříc a rádi pomohli se zajištěním bezpečnosti a pořádku. Rádi bychom nicméně sami posílili počet strážníků u nás v Liberci. Proto jsme už dříve kolegy z Frýdlantu s dostatečným předstihem upozornili na to, že tuto službu nebudeme mít zájem do budoucna prodloužit. Vedení Frýdlantu to akceptovalo s tím, že zvažuje zřízení vlastní městské policie. Rádi pomůžeme, než se tak stane. Nicméně na dalším dlouhodobém zajištění této služby na území katastru města Frýdlant nemáme zájem. Jsem toho názoru, že bychom se měli soustředit hlavně na pořádek a bezpečí na území našeho města. Nikoliv provozovat regionální obecní policii. Neznamená to ale, že bychom, bude-li to nutné, sousedním městům v rámci svých kapacit nepomohli,“ říká primátor Liberce Jaroslav Zámečník.

„Do konce kalendářního roku hlídky našich libereckých strážníků ve Frýdlantu zajistíme. Do té doby si vedení města Frýdlant promyslí, zda a za jakých podmínek by mělo zájem ve spolupráci s Libercem pokračovat, nebo zda půjde svoji cestou a založí vlastní městskou policii. V každém případě o tom musí rozhodnout Rada města Liberce,“ komentuje ředitel Městské police Liberec Ladislav Krajčík. 

LB/Jana Kodymová