Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec opět hledá využití pro chátrající zámek, mohl by tam být festival a expozice animovaného filmu

21. 08. 2019 | 11:47

Liberec začal znovu uvažovat o koupi opuštěného zámku z konce 16. století, který je v horním centru města. Získat ho chce ale jen v případě, když pro něj najde nějaké využití. Jednou ze zvažovaných možností je podle primátora Jaroslava Zámečníka (SLK) to, že by ho využili pořadatelé mezinárodního festivalu animovaného filmu Anifilm, který se dosud konal v Třeboni.

zámekLBzvenku
archivní foto Artur Irma

"Zatím jejich představa odpovídá tomu, že by se v Liberci tento festival mohl od příštího roku uskutečnit," řekl ČTK primátor. Podle něj ale rozhodnuto není, zájemců o pořádání Anifilmu je více. Pokud by se festival do Liberce přemístil, na zámku by mohla podle primátora vzniknout expozice animovaného filmu. Takovou organizátoři Anifilmu chtěli vybudovat v Třeboni, město ale letos od projektu ustoupilo a evropskou dotaci 66,4 milionu korun nepřijalo. "Dotace je passé, Liberec na ni nemůže dosáhnout. Předpokládám ale, že by se tato možnost mohla opakovat v dalším dotačním období," uvedl liberecký primátor.

Využití zámku pro festival je ale podle něj jen jednou z možností, sloužit by mohl i pro potřeby Libereckého kraje. "Do konce letních prázdnin jsme si dali prostor na myšlenkovou bouři, co by se tam mohlo odehrát," řekl ČTK hejtman Martin Půta (SLK). Být by tam podle něj mohla třeba stálá expozice skla v rámci krajského projektu Křišťálové údolí, jehož cílem je přilákat do regionu turisty na tradiční výrobu skla, bižuterie a šperků. V nedávné minulosti podobné využití zámek měl, když patřil Skloexportu. Ještě v 90. letech minulého století v něm byla jedna z nejrozsáhlejších expozic skla na světě, která ale nebyla běžně přístupná veřejnosti.

archivní foto Artur Irma

Zámek v minulosti sloužil i jako soud, ubytovna, bylo v něm i ředitelství Státních lesů a statků a později vysoká škola. Mnoho původního tam nezůstalo, zámek prošel mnoha přestavbami. Nejcennější je kaple, kterou nechala v letech 1604 až 1606 přistavět Kateřina z Redernu. O koupi zámku uvažovalo už minulé vedení města, na jeho získání se ale nakonec neshodlo. Nákup zámku byl i jedním z témat loňského místního referenda, které ale kvůli nízké účasti nebylo platné. Kupní cena se odhaduje na 60 až 100 milionů korun. Podle Zámečníka s vlastníkem zatím nejednali.

čtk