Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec počítá pro příští rok s výdaji za 2,458 miliardy Kč, na investice město vydá asi o pětinu méně než letos

13. 12. 2019 | 0:05

Liberec pro příští rok počítá s výdaji 2,458 miliardy korun a příjmy o 130,5 milionu korun nižšími. Schodek zaplatí zapojením zůstatků z fondů, z kontokorentu a z letos našetřených peněz na splátku úvěru. Na investice město vydá asi o pětinu méně než letos. Rozpočet dnes schválili zastupitelé. Opozice neúspěšně navrhovala, aby město začalo nový rok s provizoriem, kritizovala vysoké běžné výdaje.

"V provozu magistrátu jsme se během pár let dostali z 245 na 349 milionů. To je nárůst o 40 procent během tří let a mně to nepřijde adekvátní. Když se budeme pohybovat kolem 270 milionů, tak by to odpovídalo," uvedl zastupitel Jaromír Baxa (LOL). Navrhoval provizorium s měsíčním limitem na straně výdajů jedné čtrnáctiny z letošního rozpočtu. Pro letošní rok zastupitelé schválili rozpočet s příjmy 2,31 miliardy a výdaji 2,68 miliardy Kč.

Podle náměstka primátora pro ekonomiku Zbyňka Karbana (ANO) najít konkrétní úspory není snadné. "Neříkám, že je všechno super, každý návrh je dobrý, ale bude to strašně těžké," uvedl Karban. Podle něj zafixovali pro příští rok běžné výdaje příspěvkových organizací a firem s majetkovou účastí města. "Budeme se s nimi bavit, jak budou reálně s tím schopni vyjít a případně z přebytku letošního roku jim rozpočet vylepšit," uvedl.

Za rozhazovačný ale považuje rozpočet i Změna pro Liberec. "Rekordně narostl rozpočet na provoz úřadu a na městskou policii. Škrtnuty jsou jen peníze na dětská hřiště, parky a veřejnou zeleň a v rozpočtu nejsou ani peníze na spolufinancování už z minulého období rozjetých projektů stavby městských bytů," uvedl její zastupitel Josef Šedlbauer.

Za nižšími investicemi je fakt, že příští rok už nebude moci radnice použít peníze z takzvaného amortizačního fondu. Loni a letos z něj využila zhruba čtvrt miliardy korun. Radnice předpokládá, že v příštím roce bude objem investic o pětinu nižší než letos. Ve fondech na opravy a investice má 197 milionů Kč a včetně evropských dotací by město mělo investovat 400 až 500 milionů. Z investičních akcí je nejdražší přestavba nevyužívaného Liebiegova paláce na polyfunkční komunitní centrum. Náklady přesáhnou 200 milionů korun, většinu by měla pokrýt evropská dotace. Práce by měly začít na jaře příštího roku a skončit do konce roku 2021. Z městských firem nejvíce peněz dostane dopravní podnik, zhruba 280 milionů korun. Přes 150 milionů je připraveno pro technické služby. Obě divadla, zoo či botanická zahrada obdrží zhruba stejně jako loni. Z příspěvkových organizací je nejvíce určeno pro třísouborové divadlo F. X. Šaldy, skoro 114 milionů Kč.

čtk