Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec poplatek za psy nezvýší, chce za neuklízení exkrementů dávat pokutu až 10 tisíc

23. 03. 2023 | 16:36

Vedení Liberce se rozhodlo nezvyšovat poplatek za psy. Podnět k jeho zvýšení dostalo od obyvatel, kterým vadí, že někteří majitelé psů neuklízí exkrementy. Podle primátora Jaroslava Zámečníka (Starostové pro Liberecký kraj) chtějí tyto majitele psů přísněji postihovat.

pesNew
archivní foto

"Jako primátor budu apelovat na městskou policii, aby vůči těmto pejskařům přitvrdila. A sice tak, že ve chvíli, kdy přistihnout majitele psa, který prokazatelně znečistil veřejné prostranství, udělí mu hned na místě pokutu na horní hranici maximální částky, což je až 10.000 korun," řekl primátor novinářům.

Odhalit takový přestupek se ale daří strážníkům málokdy. "Když držitel zvířete vidí strážníka, tak dělá vše pro to, aby to uklidil. I kdyby na to měl použít třeba jen kapesníček," řekla ČTK mluvčí liberecké městské policie Daniela Bušková.

Kolik takových přestupků strážníci pokutují, se podle ní ze statistik zjistit nedá. Evidované jsou souhrnně v rámci porušování vyhlášky o veřejném pořádku. "Kam spadá třeba i nedělní klid nebo čistota veřejné zeleně," dodala Bušková. Za loňský rok městská policie podle ní registruje 39 přestupků v souvislosti s porušením této vyhlášky města.

Současná výše poplatku za psy platí v Liberci od roku 2004. Sazba za prvního psa je ve výši 600 korun a za každého dalšího 1500 Kč, senioři platí za prvního psa 200 korun a za každého dalšího 300 Kč. Základní poplatek za prvního psa může být podle zákona až 1500 korun, v takové výši ho má třeba sousední Jablonec nad Nisou nebo Praha pro bytové domy.

Mezi krajskými městy v zemi patří výše tohoto poplatku v Liberci mezi nejnižší, smysl navyšovat tento poplatek ale vedení radnice nevidí ani z ekonomického hlediska. "Pokud bychom zvýšili tu částku o nějakých 40 procent, tak přínos do rozpočtu by nebyl až tolik výrazný. A na druhou stranu by to více škody způsobilo některým majitelům psů, kteří na to ekonomicky jen těžko dosáhnou. A domnívám se dokonce, že bychom ani neměli takový výběr jako dnes a někteří by toho psa zapřeli," řekl náměstek primátora Petr Židek (ODS).

Loni radnice na tomto poplatku získala 2,7 milionu korun. Aktuálně je ve stotisícovém městě registrováno 6087 psů, z nichž 2448 mají lidé starší 65 let. Drtivá většina plátců má jednoho psa, těch je přes 5500. Platební morálku u majitelů psů považuje magistrát za velmi dobrou. Z celkem 19.824 případů, včetně ukončených registrací psů, radnice eviduje 615 dlužníků.

čtk