Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec pořídil štípací automat ve správný čas. Velký zájem o palivové dříví z městských lesů už ale předčil možnosti

14. 09. 2022 | 10:14

AKTUALIZOVÁNO: Neobyčejně velký zájem o palivové dříví z Městských lesů Liberec, p. o. se daří zvládat díky štípacímu automatu, který město zakoupilo letos na jaře. Podařilo se zkrátit dodací lhůty a uspokojit mnohem více zákazníků Pořízení moderního stroje tak přišlo s nástupem energetické krize ve správný čas, informuje vedení krajského města na svém facebookovém profilu Liberec.cz.

dřevo2šolc
Předpokládáme, že investice do nového stroje se městu vrátí ještě letos, míní náměstek primátora pro technickou správu města Jiří Šolc. Foto z FB Liberec.cz

Předpokládáme, že investice do nového stroje se městu vrátí ještě letos. „Jsem rád, že se náš odhad vyplnil na jedničku s hvězdičkou. Nejen, že dodáváme dřevo na topení jako alternativu k drahým energiím prakticky dvojnásobku občanů, ale i samotnou investici města zaplatíme prakticky za necelý rok provozu. Další roky už budeme čistě vydělávat městu peníze. Škoda, že zatím nemáme místo na takové automaty dva, zájem o palivo by byl,“ říká náměstek primátora pro technickou správu města Jiří Šolc.

Letošní zájem o palivové dříví od Městských lesů je oproti minulým rokům téměř dvojnásobný. Stoupl počet zákazníků i množství objednávaného dříví. Zatímco v roce 2021 připravily Městské lesy cca 1400 prostorových rovnaných metrů dřeva, v letošním roce to bude více než 2600 metrů

Příjem nových objednávek je v tuto chvíli z kapacitních důvodů už bohužel pozastaven Objednávat palivové dříví bude možné opět od ledna Aby Městské lesy Liberec, p. o. uspokojily i lednové objednávky, plánují provoz i přes zimu. Denně tady připraví k rozvozu tři plné kontejnery

Gesční náměstek má ještě další plány. „Máme vytipováno nové místo pro provozovnu Městských lesů, kde by kromě druhého automatu mohla být umístěna ještě pila na dřevo. O stavební prvky, trámy, latě a prkna je na trhu stále velký zájem a efektivitu Městských lesů bychom tím ještě zvýšili,“ dodává Jiří Šolc.

Zdroj: FB Liberec.cz

Městské lesy Liberec kvůli velkému zájmu už odmítají zájemce o palivové dříví

Městské lesy Liberec (MLL) kvůli velkému zájmu odmítají zájemce o palivové dříví. Pozastavit příjem objednávek musela společnost města poprvé za deset let, co ho prodává. ČTK to řekl ředitel Městských lesů Liberec Jiří Bliml. Zájem o dříví je podle něj proti minulým rokům dvojnásobný, i když je dříví dražší než loni. Objednávat palivové dříví bude možné zase až od ledna příštího roku, uvedl.

"Už nemáme více rukou na to, abychom zvládli stihnout další objednávky do zimy, takže proto jsme to zastavili," řekl Bliml.

Kvůli energetické krizi je letos zájem o palivové dříví od MLL oproti minulým rokům téměř dvojnásobný. Stoupl počet zákazníků i množství objednávaného dříví. Zatímco v roce 2021 prodala společnost města zhruba 1400 prostorových rovnaných metrů (prm) dřeva, v letošním roce to bude přes 2600 metrů. Jeden prm je u jehličnatých dřevin 0,64 metru krychlových a u listnatých dřevin 0,54.

Městské lesy Liberec obhospodařují 580 hektarů lesa včetně Ještědu či rozsáhlých lesů nad Lidovými sady. Více palivového dřeva jsou schopné letos zpracovat i díky štípacímu automatu zhruba za 1,3 milionu korun, který město pro svoji firmu zakoupilo letos na jaře. Před tím měly MLL jen manuální štípače.

Zájem o palivové dřevo je podle Blimla vyšší, i když je dražší než loni. "Zdražovali jsme o 150 až 200 korun za metr prostorový," dodal. Cenu museli podle něj zvýšit kvůli rostoucím vstupním nákladům. Aktuální cena u MLL za jeden prm naštípaného dříví na 30centimetrové špalky je 1150 korun za dřevo z jehličnatých dřevin a 1782,50 Kč z tvrdých listnatých stromů. Firma prodává i metrové klády, u nich je základní cena za jeden prm 828 korun, pokud jde o smrky, borovice nebo modříny a 1495 korun za dřevo z tvrdých listnatých stromů, jako jsou duby, buky či javory.

čtk