Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec přestaví pro sociální bydlení prázdný dům v ulici Milady Horákové 

08. 04. 2021 | 18:32

Liberec přestaví pro sociální bydlení prázdný dům v ulici Dr. M. Horákové v dolním centru města. Jde o čtvrtý ze šesti domů zařazených do evropského dotačního projektu. Práce za 17,4 milionu korun začnou zřejmě ještě v dubnu a potrvají devět měsíců. Novináře o tom informovala náměstkyně primátora Radka Loučková Kotasová (ANO). "Mělo by tam vzniknout devět bytových jednotek," dodala.

sociální Pohled do bytu 4+ kk, který je v domě jen jeden.
Foto: Mad

Liberec chce v rámci evropského projektu vybudovat 57 sociálních bytů v šesti domech, které už byly zchátralé a většina i bez nájemníků. Zatím je opravený jeden dům, za 18,5 milionu korun se přestavoval v Žitavské ulici nad autobusovým nádražím. Je v něm 11 bytů. Rekonstrukce jiných dvou domů v dolním centru začaly loni a skončit by měly letos do léta. V opravovaném domě v Orlí ulici za více než 38,3 milionu bude 12 bytů a v domě v Proboštské dalších deset bytů za 16,2 milionu korun.

Podle náměstkyně se připravuje rekonstrukce domu ve Dvorské ulici na Kristiánově, kde by mělo být kolem deseti bytů. Do projektu je zahrnutý i dům v Jablonecké ulici. Jeho kompletní opravě ale zatím brání to, že tam bydlí jedna nájemnice a nechce se přestěhovat jinam. "My nejsme schopni legálním způsobem se dohodnout na vystěhování. A dům nelze rekonstruovat za přítomností nájemníků," uvedl již dříve náměstek primátora pro sociální oblast Ivan Langr (Starostové pro Liberecký kraj).

Mimo rekonstrukce zchátralých domů zařazených do evropského projektu město připravuje i výstavbu nových domů pro sociální bydlení v areálu bývalé základní školy Na Žižkově v Rochlici. "V této lokalitě by mělo vzniknout 49 bytových jednotek," uvedla Loučková Kotasová. Projekt je podle ní ve fázi podání žádosti o vydání stavebního povolení. I tuto výstavbu by chtěl Liberec platit převážně z evropské dotace, náklady se odhadují na 60 milionů korun.

čtk