Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec u Národní sportovní agentury neuspěl se žádostí o dotaci 300 milionů na opravu bazénu. A vyskytla se záhada s datovou schránkou

05. 01. 2022 | 17:12

AKTUALIZOVÁNO: Liberec neuspěl se žádostí o dotaci ve výši 300 milionů korun na rekonstrukci městského plaveckého stadionu. Peníze žádala radnice z programu Národní sportovní agentury (NSA). Novinářům to dnes řekla náměstkyně primátora Radka Loučková Kotasová (ANO).

bazenLBreklamní
Archivní foto, ve fotogalerii vizualizace, jak bazén hned tak vypadat nebude.

Rozhodnutí považuje náměstkyně za příliš přísné a nespravedlivé. "Naše žádost nakonec nebyla hodnocena kvůli drobným formalitám, které jsme na základě výzvy NSA včas a podle zadávacích podmínek doplnili. Nicméně předpokládám, že NSA vyhlásí novou dotační výzvu, do které se opět přihlásíme,“ dodala náměstkyně.

Příběh s neudělením dotace na opravu libereckého bazénu ale některá média interpretují jinak než vedení města. Podle SeznamZprávy.cz je příběh poněkud bizarní. Internetový portál uvedl, že dotační žádost města Liberec na 300 milionů korun na přestavbu plaveckého bazénu nebyla Národní sportovní agentuře zaslána datovou schránkou, jak bylo povinné. Příslušná pasáž je v článku, na který odkazujeme, až téměř na konci.

V takovém případě by gesční náměstkyně libereckého primátora Jaroslava Zámečníka (SLK) Radka Loučková Kotasová (ANO), pro niž by měla být bezchybná administrativa kolem dotačních žádostí denním chlebem, zasloužila z ostudy kabát. Je smutné, že by kvůli takové prkotině měla být ohrožena rekonstrukce bazénu, který se drolí před očima a spasením je pro něj pouze zásadní rekonstrukce. 

Vedení krajského města ovšem trvá na tom, že vše odeslali včas a předpisově právě datovou schránkou, jak radnice tvrdí v stanovisku pro SeznamZprávy.

Zřejmě záhadný komunikační zádrhel vzniklý cestou mezi Libercem a Prahou...

Očím skryté bazénové technologie už dlouho bez oprav nevydrží. Archivní foto

Liberec rekonstrukci městského plaveckého stadionu připravuje od roku 2015. Podle původních plánů měla být modernizace už hotová, začne ale zřejmě nejdřív roce 2023. Náklady radnice odhaduje na 820 milionů korun. Důležitá technologická zařízení tohoto sportoviště dosluhují, střechou zatéká. Nevyhovující je i zasklení budovy, vana hlavního bazénu prosakuje.

Liberecký plavecký areál postavený podle návrhu architekta Pavla Švancera je v provozu od roku 1984. Jsou tam tři bazény včetně padesátimetrového, dva tobogany, vířivky, skluzavka, sauny, Kneippův chodník a další atrakce. Posledních 27 let jeho provoz zajišťovala Ještědská sportovní, od letošního roku ho má na starost nově vytvořená městská společnost Bazén Liberec. Po týdenní odstávce bude bazén veřejnosti přístupný od této soboty.

čtk, uba