Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec zajistí zásobování pitnou vodou pro Ruprechtice, Kateřinky, Radčice a Krásnou Studánku 

23. 01. 2021 | 12:23

Ze Státního fondu životního prostředí ČR přijalo město Liberec finanční dotaci ve výši 46 389 368 Kč. O schválení žádosti na dotaci se rozhodlo v prosinci 2020. Nyní už může začít výstavba vodojemu včetně přivaděče, vodovodu a kanalizace za  účelem  zajištění  stabilního  zásobování  pitnou  vodou  pro  obyvatele  Ruprechtic. 

vodaSkleniceNew
ilustrační foto

Díky této dotaci bude možné zajistit zásobování pitnou vodou pro celou tuto lokalitu a vybudovat rovněž splaškovou kanalizaci a vodovodní řád pro několik domů a pro stovky bytů. Doposud byli místní odkázáni na zásobování vodou z individuálních studní. Nový vodovod tak zajistí dostatečné množství pitné vody.

„Vybudováním  vodojemu  a  navazujících  sítí  bude  zajištěna dostatečná dodávku pitné vody nejen k posílení kolísajících dodávek v oblasti kolem ulic U Slunečních lázní a Elišky Krásnohorské, ale i pro připojení domů v oblasti ulic Kovařovicova, Hostivítova, Divoká, Krakonošova a Trpasličí, které bez této investice není možné,“ popisuje náměstkyně primátora pro strategický rozvoj a dotace Radka Loučková Kotasová.

V rámci projektu dojde tedy k výstavbě  vodojemu, přivaděče, vodovodních řadů, splaškové kanalizace a přeložce  sdělovacích  kabelů,  vyvolané výstavbou  vodovodu  a kanalizace.  Součástí  díla  bude  také oprava komunikací dotčených výkopy. Vodojem Horská bude sloužit primárně k akumulaci pitné vody před spotřebištěm v místní části Ruprechtice. Stavba přivaděče bude sloužit ke gravitačnímu zásobení vodou z vodojemu Orion do nově vybudovaného vodojemu Horská. Vodovodní přivaděč je navržen s rezervou pro budoucí zásobení vodou lokalit Kateřinky, Radčice a Krásná Studánka.

Celkové náklady projektu jsou stanoveny na 79 139 318 Kč, z čehož celkové  způsobilé  výdaje  činí 72  767  636  Kč  (do  neuznatelných  výdajů  spadá  splašková kanalizace, jejíž realizace je však nezbytná pro splnění podmínek přijatelnosti projektu). Podpora ze strany SFŽP ČR byla přiznána ve výši 46 389 368 Kč, tj. 63,75 % celkových způsobilých výdajů.

LB/Jana Kodymová

Infografika: SVS

Vodohospodáři ze skupiny Severočeská voda letos zahájí 174 staveb

Do vodohospodářských staveb na severu Čech letos SVS vloží 1,445 miliardy korun. Finance půjdou především na obnovu a modernizaci infrastrukturního majetku. SVS investuje do 174 nových staveb
v deseti okresech severočeského regionu společně se 44 stavbami přecházejícími z předchozího roku. 

„K finančním objemům uvedeným pro jednotlivé okresy je nutno připočíst další prostředky v celkové výši zhruba 60 milionů korun určené na 126 drobných stavebně-strojních rekonstrukcí, například na doplnění zabezpečovacích systémů objektů, rekonstrukce elektroinstalace, výměny dílčích částí technologií typu čerpadla, dmychadla a podobně. A navíc ještě prostředky určené na inženýrsko-projektovou činnost související s přípravou a realizací všech staveb plánu na rok 2021,“ říká mluvčí SVS Mario Böhme.

Ve srovnání s rokem 2020 se počítá se zvýšeným objemem oprav, letos tak provozní společnost SčVK provede opravy v objemu 352,1 milionu Kč.

Do vodohospodářského majetku ze skupiny Severočeská voda tak v roce 2021 půjde v rámci investic
a oprav téměř 1,8 miliardy Kč, což představuje další nárůst oproti minulému roku.

„SVS spravuje majetek v hodnotě přes 100 miliard korun, je to například 9 000 kilometrů vodovodního a 4 000 kilometrů kanalizačního potrubí, 200 čistíren, 60 úpraven vody či 1 000 vodojemů. Abychom mohli předat budoucím generacím provozuschopnou vodárenskou infrastrukturu, je potřeba nepolevit v našem úsilí a i nadále zodpovědně a efektivně investovat do její obnovy. Což je vlastně nikdy nekončící proces,“ vysvětluje generální ředitel SVS Bronislav Špičák.

 Investiční zajímavosti a čísla roku 2021

Nahradíme 4 nevyhovující zdroje pitné vody v objemu 24 mil. Kč.

Modernizujeme 6 úpraven vody za 196 mil. Kč a 9 čistíren odpadních vod za 99 mil. Kč.

Rekonstruujeme 7 vodojemů za 53 mil. Kč.

Bude rekonstruováno 43 840 m vodovodů a 16 860 m kanalizace celkem za 882 mil. Kč.

Nejstarší modernizované stavby    

Chomutov – rekonstrukce ocelového vodovodu a kanalizace z roku 1903

Děčín – rekonstrukce kanalizace z roku 1903

Největší zahajovaná investice

Mšené-lázně, rekonstrukce ÚV Brníkov, celkové investiční náklady 231 mil. Kč