Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec zaplatí za přestavbu Liebiegova paláce na komunitní centrum 203,5 milionu korun

15. 07. 2020 | 15:17

Liberec za přestavbu Liebiegova paláce na komunitní centrum zaplatí 203,5 milionu korun včetně daně. Rekonstrukce by měla začít letos v srpnu a skončit v březnu 2022. Novináře o tom dnes informovala náměstkyně primátora Radka Loučková Kotasová (ANO).

galerie2 menší irma
Foto: Artur Irma

Liebiegův palác je prázdný od roku 2014, kdy se z něj vystěhovala Oblastní galerie. Radnice chce, aby se novorenesanční objekt po kompletní rekonstrukci stal místem setkávání lidí různého věku a různých sociálních skupin. Pro radnici jde o největší stavební zakázku za poslední roky, v soutěži ale dostala jedinou nabídku. Podle náměstkyně si zjišťovali u dalších firem, proč se nepřihlásily. "Ten důvod je i postcovidová doba, kdy pracovníky, které využívaly ze zahraničí, nemají," uvedla.

Jedinou nabídku dostalo město od konsorcia firem CL-Evans a Metrostav. Jejich cena byla zhruba o 16,5 milionu korun vyšší, než radnice očekávala. I tak ji ale přijala, vešla se totiž do stanoveného limitu. Maximální možná cena byla v zakázce stanovená na 205,6 milionu korun včetně daně. "Nabídka splnila všechna požadovaná kritéria," uvedla Loučková Kotasová. Konsorcium firem musí rekonstrukci paláce dokončit 600 dnů od zahájení. Většinu nákladů zaplatí město z evropské dotace, podíl radnice bude, pokud nenastanou komplikace, 38,7 milionu korun.Foto: Artur IrmaRozlehlý dům si nechal postavit před téměř 140 lety továrník Johann Liebieg mladší. Zvenčí by se paláci měla navrátit jeho původní podoba a uvnitř vznikne nový velký sál, výtvarný ateliér s dílnou, výstavní prostory, počítačové a víceúčelové místnosti, dva tělocvičné sály a zahradnický klub s keramickou pecí a skleníkem. Bude tam i kavárna a dětský koutek, upravovat se bude také nádvoří a zahrada. "Součástí je i rekonstrukce parku. Park má krásné, skoro 250 let staré stromy," uvedl primátor Jaroslav Zámečník. Podle něj jde o jedny z nejstarších stromů na území města.

čtk