Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec znovu umožní pronájem míst k parkování výhradně pro své auto

25. 09. 2020 | 5:40

Liberec po více než roce obnoví systém, kdy si motoristé budou moci pronajmout na městských parkovištích místo výhradně pro své auto. Novelu vyhlášky dnes schválilo zastupitelstvo, platit začne od poloviny října. Opozice kritizovala, že se kvůli tomu prohloubí nedostatek parkovacích míst, zejména na sídlištích.

parking víc aut
Ilustrační foto

Cena za pronájem parkovacího místa vzroste. V minulosti se v centru za místo na rok platilo 25.000 korun a na sídlištích 10.000 korun. Nově to bude 35.000 korun v zóně A a 10.000 korun v zónách B a C. "Hlavním důvodem navýšení je regulační účel, aby se nám žádosti nerozmohly jako v minulém období," uvedl náměstek primátora pro ekonomiku Zbyněk Karban (ANO). Předpokládá, že do rozpočtu by mohlo město díky tomu ročně získat o tři miliony víc než dříve. "Peníze navíc půjdou zpátky do systému parkování a jeho rozvoje," doplnil ho primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj).

Opozice návrat k vyhrazeným placeným stáním ale kritizovala. "Rezignovali jste na to, zabývat se parkováním na sídlišti. Slibovali jste, vymyslet systém, a z toho sešlo," uvedl Jaromír Baxa (LOL). Za nekoncepční považuje přijaté řešení také Ondřej Petrovský (Změna pro Liberec). "Po dvou letech jste se vrátili na začátek," řekl. Popsal i konkrétní příklad ze sídliště ve čtvrti Rochlice, z Haškovy ulice. V místě, kde je deset parkovacích míst, má z minulosti osm značku pro konkrétní auto. Přes den bývají podle něj tato místa prázdná, ale nikdo na nich parkovat nemůže.

Náměstek primátora Jiří Šolc (SLK) je ale přesvědčen, že díky zdražení nebude o vyhrazená placená stání takový zájem jako v minulosti. Zároveň slíbil, že po roce si nechá město systém vyhodnotit. "Myslím, že pokles zájmu tam bude," dodal.

Opozice také kritizovala, že město ustoupilo od plánu, zavést modré placené zóny na sídlištích. Šolc argumentoval tím, že takové řešení obyvatelé sídlišť odmítli. Šolc před dvěma měsíci přišel s jiným návrhem, a to řešit nedostatek parkovacích míst na sídlištích za pomoci systému, který umí rozpoznat registrační značky aut a finančně zvýhodnit první auto domácnosti. Zatím Šolc zjišťuje, jak se k tomuto návrhu staví obyvatelé sídlišť. Chce ho zavést jen tam, kde ho lidé budou podporovat. Podle Šolce by mělo být na sídlištích zpoplatněno parkování jen přes noc. Platba za první auto domácnosti by byla zhruba 500 korun ročně a cena za další vůz několikanásobně vyšší.

čtk