Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberečané potvrzují zájem o družstevní výstavbu, vzorový byt navštívily za první den desítky lidí

03. 10. 2020 | 7:59

Liberečané se zajímají o družstevní bydlení a míří na prohlídku ukázkového bytu. Projekt Oáza v centru v okolí ulice Na Rybníčku, který vzniká v areálu bývalých Montážních závodů nedaleko centra města totiž nově otevírá své dveře veřejnosti. Minulý týden si již ukázkový byt přišly prohlédnout více než čtyři desítky obyvatel.

rybniček5
vizualizace

Na místě je také možné dovědět se víc o družstevní výstavbě, principech jejího fungování a jejím financování.

První obyvatelé se do Oázy Liberec nastěhují již v létě příštího roku. Dosud průmyslová a chátrající lokalita změní svoji tvář zcela již do dvou let. První zájemci, kteří do ukázkového bytu zamířili se nejvíce ptali na jeho vybavení a financování družstevního typu bydlení. „Především mladé rodiny zajímá, jak získat bydlení bez hypotéky a k tomu je družstevní vlastnictví ideální. Obyvatelé největšího regionálního města na severu mohou mít k dispozici jen 25% ceny bytu a nemusí rodinu zatěžovat do budoucna hypotékou. Zbylou část ceny hradí formou nájemného po dobu pětadvacet let,“ popisuje výhody družstva Petr Černý za Družstvo Oáza Liberec.

V souvislosti s aktuální kauzou bytových družstev s majetkovou účastí města se lidé zajímají také o tuto problematiku. „Bytové družstvo Oáza nevyužívá žádných dotací, město na majetku družstva nijak neparticipuje. V případě BD Oáza je družstevní podíl možné splatit již po pěti letech a byt si tak převést do vlastnictví,“ dodává Petr Černý.

Zájemci mohou navštívit vzorový byt s balkonem ve druhém patře rozestavěného projektu Oáza každé dva měsíce. Byt o velikosti 49 metrů čtverečních seznámí případné budoucí obyvatele se standardním vybavením bytů a ukázkové zařízení nábytkem představí možnosti řešení v interiéru. Při prohlídce vzorového bytu zodpoví zájemcům oborný tým všechny dotazy. Návštěvy probíhají za bezpečnostních opatření kvůli stavbě i situaci s onemocněním Covid-19.

Oáza v centru je součástí projektu ve kterém kromě zmíněných 114 družstevních bytů nebudou chybět také byty do osobního vlastnictví, obchody, služby, park k odpočinku i komunitní bydlení pro seniory RoSa.

TZ/Hana Tietze