Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecká firma dodává technologii na úpravu pitné vody do Peru, kde působí už třetí rok

13. 11. 2019 | 16:27

Pitnou vodu pro obyvatele Peru pomáhá zajistit projekt liberecké společnosti Photon Water Technology. V Česku je firma známá především v souvislosti s projekty zaměřenými na redukci sinic a řas v koupacích nádržích.

vodapitná
ilustrační foto

V Peru ale její malé úpravny vody zajišťují tolik potřebnou pitnou vodu v několika nemocnicích, školách i komunitách. Aktuálně tam už pracuje sedm malých úpraven, další dvě se připravují, řekl dnes ČTK výkonný ředitel společnosti Petr Kvapil.

Peru se potýká s nedostatkem pitné vody, v některých oblastech je až 40 procent obyvatel bez kvalitní pitné vody. "Kvůli vulkanické a důlní činnosti je tam hodně velká kontaminace těžkými kovy, ale také arzénem a bórem. Jsou tam i místa, která tím nejsou ovlivněna, ale většina obyvatel je tím postižena," řekl Kvapil. Důsledkem znečištění vody je podle něj vysoký výskyt rakoviny žaludku a dalších nemocí.

Projekt, který má zajistit pro obyvatele Peru pitnou vodu, získal podporu České rozvojové agentury v rámci programu Partnerství se soukromým sektorem, který hradí polovinu nákladů. Agentura je státní organizací, která působí pod Ministerstvem zahraničních věcí ČR. Jejím hlavním cílem je snížení chudoby, zlepšení kvality života a podpora udržitelného rozvoje ve světě. Má na starosti přípravu, financování a monitoring podobných rozvojových projektů a jejich podporu při realizaci.

Photon Water Technology je dceřinou společností mezinárodního poskytovatele solárních řešení Photon Energy, která se zaměřuje na vývoj a poskytování systémů čištění, sanace a úpravy vody. Liberecká společnost už v Peru založila dceřinou firmu, která se zaměřuje na dodávky úpraven pro malé a střední obce a zajišťuje i jejich servis. "Není to jednoduché, do některých oblastí se lze dostat jen soukromými letadly," uvedl Kvapil.

Liberecká firma působí v Peru už třetí rok. "V návaznosti na zpracovanou studii proveditelnosti realizujeme dodávky úpraven vody pro obce v regionu Tacna a nově také pro malou komunitu v oblasti tropického deštného pralesa v regionu Cusco," řekl Kvapil. Firma zajišťuje i psychosociologickou a informační kampaň pro obyvatelstvo, spolupracuje i s Národní univerzitou Jorge Basadre Grohmanna, která se čistírenským technologiím věnuje.

čtk