Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecká iQLANDIA nabídne pro školní skupiny celkem osm nových programů

29. 08. 2019 | 12:58

3D tisk, robotika nebo zkoumání lidského těla, to je jen zlomek toho, co si liberecká iQLANDIA připravila pro školní skupiny. Již od září čekají na žáky základních škol čtyři workshopy v iQFABLABU – chytré dílně digitálního věku, čtyři nové programy v Laboratořích a dva filmy v iQPLANETÁRIU, přičemž jeden z nich je určen i pro mateřské školy.

iq 3D tiskárna v iQFABLABU
Foto: iQLANDIA

Pro druhý stupeň ZŠ si od začátku nového školního roku připravil iQFABLAB čtyři zcela prémiové workshopy zabývající se robotikou, vektorovou grafikou a 3D tiskem. Robotice se věnují dva programy, a to Robotika pro starší I – Lego Mindstorms a Robotika pro starší II – Ozoboti. Na tom prvním se žáci naučí sestavit jednoduchého robota a jeho prostřednictvím budou plnit různě obtížné úkoly, čímž budou rozvíjet tvořivé myšlení. Na Ozobotech si děti vyzkoušejí programování prostřednictvím ozokódů (barev), kalibraci a další úkony.

3D tiskem k prostorovému myšlení

Workshop zaměřený na 3D tisk pak naučí žáky prakticky využívat poznatky z geometrie v kombinaci s kreativním myšlením. Podle vlastního návrhu, složeného z jednoduchých geometrických tvarů, si budou moci vytisknout originální klíčenku, visačku nebo záložku. Grafikou se budou děti zabývat i na Vektorové grafice, kde si budou moci vytvořit nálepku, kterou díky termolisu zažehlí na tričko či jinou textilii.

Více informací o kapacitě a délce jednotlivých programů naleznete na www.iQfablab.cz.

V Laboratořích poznáte vesmír, lidské tělo, elektrické obvody i optiku

Další bádání, tentokrát s mikroskopy a jiným laboratorním vybavením, čeká na žáky 8. a 9. tříd základních škol v Laboratořích. Nahlédnou pod „pokličku“ lidského těla pomocí mikroskopů a následně si v expozicích vyzkoušejí, jak je na tom jejich vlastní tělo. Například si otestují kapacitu plic nebo sílu své mysli. Od biologie se mohou stejně staří žáci přesunout k fyzice, kde se naučí pracovat s jednoduchými obvody prostřednictvím hřebíčkové stavebnice. Z jiného soudku fyziky pak bude program s názvem Zaostřeno na optiku, na kterém se žáci například dozvědí, proč obloha při západu slunce mění barvu. To a mnohem více ze světa optických vláken a čoček objeví na tematické science show. Pro žáky 4. – 6. tříd ZŠ si tým libereckého vědecko-zábavního centra připravil Vesmírnou misi, na níž zjistí, jaké materiály jsou vhodné pro stavbu kosmické lodi, vyrobí si vlastní raketu a vyzkoušejí její letecké vlastnosti, nebo prozkoumají životní podmínky ve vesmíru.

V iQPLANETÁRIU se bude nově promítat film od NASA

Na začátek září si přichystalo i liberecké iQPLANETÁRIUM nové filmy pro školní skupiny, a to jak pro starší žáky, tak i pro ty z mateřských škol. Temné hmotě, velkému třesku, ale i Velkému hadronovému urychlovači se bude věnovat projekce Phantom of the Universe od NASA, který nadchne především žáky druhého stupně ZŠ. Naopak film Se zvířátky o vesmíru, v němž čtyři zvířecí kamarádi chtějí prozkoumat hvězdářskou základnu, bude zajímat nejmenší diváky MŠ.

Více informací na www.iQlandia.cz

IQLANDIA, o. p. s., je členem České asociace science center.