Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecká iQLandia se vedle vědy a techniky věnuje ve spolupráci s Českou mincovnou i finanční gramotnosti

18. 12. 2019 | 17:00

Projektům zaměřeným na finanční gramotnost se vedle vědy a techniky věnuje liberecké science centrum iQLandia. Nově se dohodlo na spolupráci s Českou mincovnou, která v nedalekém Jablonci nad Nisou razí mimo jiné také oběživo pro Českou národní banku. V centru dnes zprovoznili multimediální kiosek, který hravou formou představuje mince a oběživo i jejich historii. V budoucnu by ho měla doplnit expozice, která ukáže, jak mince vznikají. Novinářům to dnes řekl obchodní ředitel mincovny Aleš Brix.

iq Workshopy v iQLANDII
Ilustrační foto iQLandia

Finanční gramotnost českých spotřebitelů je podprůměrná. Ve schopnosti platit účty včas se Češi umístili na 15. místě z 24 států Evropy, co se týče úspor pro budoucnost, obsadili 14. místo. Vyplývá to ze zprávy společnosti Intrum na základě údajů od 24.000 spotřebitelů z 24 evropských zemí. Zvlášť špatně jsou na tom podle průzkumu Češi v porozumění základním finančním pojmům a výpočtům, tedy ve schopnosti, jak s penězi nakládat. Ze zkoumaných 24 zemí skončily za ČR jen Lotyšsko, Estonsko, Polsko a Litva.

"My se finanční gramotnosti věnujeme už několik let jak v iQLandii, tak v iQParku. Nabízíme dětem z celé České republiky workshopy šité na míru, vysvětlujeme jim, jak vlastně funguje svět peněz. Že peníze netiskne bankomat na základě toho, že tam strčím kartu, a co si přeju, to mi vyjede jako z nějakého kouzelného měšce. Ale že rodiče na to musejí tvrdě vydělávat, aby jim bankomat peníze vydal. Tohle je takové další kolečko v soukolí k finanční gramotnosti," řekl ke spolupráci s mincovnou ředitel science centra Pavel Coufal.

Česká mincovna vznikla v Jablonci v roce 1993. Je výhradním dodavatelem tuzemských oběžných mincí i pamětních mincí pro Českou národní banku. Firma se zhruba miliardovým obratem emituje také vlastní pamětní mince a medaile, repliky historických mincí, žetonů a zabývá se také distribucí investiční slitků. Podle Brixe se s iQLandií dohodla na další spolupráci. V létě by se měly v centru uskutečnit workshopy, kde si děti samy navrhnou minci. "Tu nejlepší pak v Jablonci můžeme vyrobit," dodal.

čtk