Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecká iQLANDIA zve na Divnohmoty. Namíchejte si vlastní sliz bez zdravotně závadných látek

12. 09. 2019 | 18:19

Věděli jste, že led může hřát a že z pořádné dávky škrobu se dá udělat pěkná bažina? Přijďte do liberecké iQLANDIE na nový program Divnohmoty, kde všem záhadným hmotám přijdete na kloub. Vyrobíte si tu například vlastní sliz nebo zjistíte, jak fungují hřejivé polštářky, které po zmáčknutí kovového plíšku začnou vysílat teplo.

iq Výroba slizu na Laborkách v iQLANDII
Výroba slizu v iQLANDII

Vlastní sliz s bezpečným složením

Na Laborkách pro veřejnost na vás čeká pět stanovišť s podivnými hmotami, které si budete moct nejen detailně prozkoumat, ale i si je vyrobit. Třeba takový sliz, který je mezi dětmi stále velmi oblíbený. Věděli jste ale, že některé slizy na trhu v sobě obsahují nepovolené množství boraxu, tedy látky, která může právě ve větším množství způsobovat neplodnost? Na Laborkách v iQLANDII budete mít výrobu vlastního slizu naprosto pod kontrolou, od míchání základu až po finální „vyšperkování“, například třpytkami. Takže se nemusíte bát, že by váš sliz ohrožoval vaše zdraví. Navíc na svůj výtvor dostanete přenosný kelímek, díky němuž si se slizem užijete spoustu zábavy i doma.

Tekutý písek v iQLANDII

Naučte se unikat z bažiny

Zjistíte i tajemství Nenewtonovské kapaliny, což je „škrobová lázeň“, která je při prudkém úderu pevná jako zeď, ale také záludná jako bažina. Do dalších vodních záhad se doslova ponoříte v akváriu, které se bude zdát prázdné. Ale když do něj vložíte ruku a nastavíte dlaň jako podběrák, vytáhnete si téměř průhledné vodní perly. Osaháte si i kinetický písek, který se nesype jako ten obyčejný. Může pevně držet svůj tvar, nebo se rozpadat na nadýchané kousky. A na závěr vyzkoumáte, jak je to s hřejivými polštářky, v nichž se nachází tekutina, která po zmáčknutí kovového plíšku jakoby zázrakem ztuhne.

Zkoumání Divnohmot i pro nejmenší

I pro ty nejmenší si liberecká iQLANDIA připravila speciální program v Dětské laboratoři. Stanou se z nich praví laboranti, kteří budou mít za úkol detailně prozkoumat pomocí stereolupy všechny možné divnohmoty nebo třeba modely buněk, které si vyrobí z domácí modelíny. Děti si budou moci osahat i magnetickou modelínu, z níž budou vytvářet hada, kterého se naučí roztančit, aniž by se jej dotkly rukou. Trochu kouzlit budou i s vodou, kterou nalijí do kelímku na „chytače“ tekutin, který nic nepustí, ani když se kelímek otočí vzhůru nohama.

Laborky pro veřejnost se konají každou sobotu a neděli od 10 a 14 hodin až do konce října. Dětskou laboratoř můžete navštívit také v sobotu či neděli kdykoliv mezi 13–14 hodinou, a poté mezi 15–16 hod. Oba programy jsou zdarma v rámci vstupu do expozic.

Laborky pro veřejnost – Divnohmoty

Doporučený věk: od 6 let

Délka programu: 45 minut

Dětská laboratoř – Divnohmoty

Doporučený věk: od 4 let

Délka programu: 10–20 minut

Více informací na www.iQlandia.cz

TZ