Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecká koalice při hlasování o milionech na ještědské můstky okázalou jednomyslnost nepředvedla, návrh ale prošel 

25. 10. 2019 | 6:29

AKTUALIZOVÁNO: Čtyřiadvaceti hlasy schválili ve čtvrtek liberečtí zastupitelé 7,5 milionu korun na modernizaci ještědských můstků, které nutně potřebují facelift, aby se na nich mohly pořádat světové poháry a další mezinárodní akce pod taktovkou Svazu lyžařů i Mezinárodní lyžařské federace. Kvůli tomuto hlasování na témže zasedání zastupitelstva rezignoval statutární náměstek primátora Jiří Němeček (za ANO), který se zdržel. Stejně hlasovala i koaliční ODS.

MSJSkoky juniorky vitezne Slovinsko
Archivní foto z MS juniorů konaného na Ještědu. Foto: Artur Irma

Můstky nutně potřebují vylepšit parametry, mj. vybudovat ledovou nájezdovou stopu a větrolamy, které přispívají k bezpečnosti sportovců a jsou pro mezinárodní závody nezbytné. To by mělo přijít na 30 milionů korun, o které se podělí z jedné poloviny stát formou dotace MŠMT a po jedné čtvrtině kraj a město. Zatímco kraj svůj 7,5milionový díl v úterý schválil bez větší diskuse, Liberec s tím měl velký problém. Že bude proti opozice, to se dalo očekávat. Že ale okázalou jednomyslnost nepředvede koalice, to tu dlouho nebylo.

Pro nakonec hlasovali SLK kromě jednoho, jenž se zdržel, a ANO s výjimkou dvou zastupitelů. Jedním z nich byl i statutární náměstek primátora Jiří Němeček přesto, že do schvalovaného usnesení na poslední chvíli prosadil úkol pro primátora, aby se pokusil přesvědčit kraj, aby zaplatil celých 15 milionů. V závěrečném hlasování se zdržela i kompletní ODS s odůvodněním, že byl materiál „spíchnut“ horkou jehlou, a jedna zastupitelka za Změnu. Zbytek přítomných ze Změny a jeden zastupitel z LOL byli proti.

V rámci diskuse zazněla řada místy až bizarních názorů, například ten, že můstky nemůže ke sportování využívat široká veřejnost. Jako kdyby prvoligový trávník na Slovanu běžně používali všichni, kdo si chtějí kopnout do balonu. A přesto tam město investovalo miliony do tribun. Ono totiž ani tak nejde o to, kolik Liberečanů pohne na konkrétním sportovišti kostrou, ale kolik lidí se na vrcholový sport přijde podívat. To přispívá k rozvoji cestovního ruchu a hlavně -  je to ta nejlepší reklama pro místo, kde se ten který sportovní areál nalézá.

Předkladatelka návrhu Renata Balašová (za ANO), povoláním sportovní manažerka, v rámci argumentace přednesla i čísla FIS, z nichž je patrné, že skoky na lyžích ve světě patří k divácky nejatraktivnějším sportům v rámci lyžařských disciplín. Pro jejich snadnou přehlednost jsou navštěvovanější než sjezdové i běžecké lyžování.

Pokud dotace, spolufinancování i realizace klapnou, měly by se první mezinárodní závody na Ještědu uskutečnit už v roce 2021.

aro

archivní foto z MS juniorů.

Z výše posaného je patrné, že vedení Liberce změnilo názor a bude žádat o státní dotaci na modernizaci skokanských můstků na Ještědu za 30 milionů korun. Minulý týden to vylučovalo, ale po mimořádném zasedání rady města, které bylo svoláno ještě před jednáním zastupitelů, bylo všechno jinak. Podle dostupných informací byly pro změnu ve stanovisku pouze SLK a ANO, ODS rovnou avizovala, že pro "názorový kotrmelec" ruku nezvedne. Návrh na spolufinancování můstků vzešel od zastupitelky za ANO Renaty Balašové.

Areál stále patří městu a Svaz lyžařů ČR by tam rád uspořádal Světový pohár skokanů v letech 2021 až 2025, bez modernizace to však není možné. Spoluúčast města maximálně ve výši 7,5 milionu na potřebné úpravy dnes městští zastupitelé schválili. Vedení města původně projekt odmítlo právě s tím, že nemá peníze na spoluúčast.

Primátor Jaroslav Zámečník (SLK) změnu názoru zdůvodnil tím, že kraj přislíbil stejnou výši dotace na projekt jako město. S vedením kraje bude primátor navíc jednat o navýšení krajského příspěvku, aby byl podíl města nižší. Zastupitele také Zámečník upozornil, že dnešním hlasováním nejde o definitivní rozhodnutí, neboť budou ještě schvalovat přijetí dotace. A navíc není podle něj ani jisté, zda státní dotaci Liberec získá.

Část zastupitelstva považuje můstky pro město za drahou zbytečnost. "Městu patří, ale nikdo je nepoužívá ani používat nemůže. Můstky jsou takové, že na nich může skákat jen reprezentace," řekl opoziční zastupitel Josef Šedlbauer (Změna pro Liberec). Město by podle něj mělo proto jednat o převedení areálu buď na svaz lyžařů, nebo na Liberecký kraj. Primátor přislíbil, že o tom bude jednat.

Můstky prošly letos opravou za zhruba půl milionu korun, potřebují ale zásadnější investici. Instalovat se musí větrné clony a vybudovat nová ledová nájezdová stopa. Jde o nutné podmínky pro pořádání Světového poháru.

"To jsou dva technické parametry, kterými se FIS sichruje k tomu, že závod opravdu proběhne," řekl ČTK člen komise pro pravidla a rozhodčí mezinárodní lyžařské federace FIS Ivo Gréger. Termín pro Světový pohár v Liberci má podle něj svaz garantovaný na pět let, konat by se na Ještědu měl v letech 2021 až 2025 pokaždé po skončení Turné čtyř můstků.

Skokanské můstky v případě modernizace budou méně náročné na údržbu, náklady klesnou o třetinu. Na Ještědu je střední a velký můstek, jejich příprava před sezonou stojí 1,4 milionu.

Kromě Liberce se na modernizaci budou podílet i kraj a stát. Krajští zastupitelé tento týden schválili příspěvek ve výši 7,5 milionu Kč. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy by mělo přidat 15 milionů.

Můstky jsou na Ještědu od roku 1966, současný areál se stavěl pro lyžařský světový šampionát v roce 2009 za téměř 600 milionů Kč. Po letošní opravě mají opět certifikaci FIS, jež je nutná pro pořádání českých i mezinárodních závodů. Můstky o ni přišly loni na podzim kvůli svému stavu.

čtk, lo