Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecká nemocnice bude mít specialisty na kontrolu dávkování léčiv pacientům

29. 11. 2022 | 16:12

Specialisty kontrolující, zda pacientům vyhovují předepsané dávky léčiv, bude mít Krajská nemocnice Liberec (KNL) pro všechna svá oddělení v Liberci, Turnově a Frýdlantu. Nové oddělení klinické farmacie začne fungovat od prosince, kdy do něj nastoupí první farmaceut a o měsíc později druhý. Cílem je mít čtyři, řekl dnes novinářům lékařský ředitel KNL Tomáš Roubíček.

léky thermometer-1539191 1280
Ilustrační foto

"Jedná se o novou specializaci farmaceutů, kdy tito zaměstnanci docházejí na oddělení a kontrolují interakce léčiv. Je to další z věcí, které velice přispívají ke zvýšení bezpečnosti pacientů a ke zvýšení kvality péče," řekl Roubíček.

Kliničtí farmaceuti budou mimo jiné dohlížet na to, aby u pacientů nenastávalo tzv. předávkování léčiv. "Předávkování je termín, který se vztahuje k individuální situaci jednotlivých pacientů, kterým je podáváno léčivo podle lékopisu, ale oni nejsou schopni metabolizovat. Čili zpracovat to léčivo tak odpovídajícím způsobem, aby hladina byla léčivá," řekl generální ředitel nemocnice Richard Lukáš. Nestandardně na obecně stanovenou medikaci podle něj reagují například pacienti s jaterními nebo ledvinovými onemocněními, potřebují individuální posouzení. "Takže si klinický farmaceut bude přizpůsobovat dávkování jednotlivým případům," dodal Lukáš.

čtk