Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecká opera bude mít nové vedení, dlouholetý šéf Martin Doubravský byl odvolán kvůli "selhání v komunikaci"

21. 10. 2020 | 11:04

Vedení libereckého Divadla F. X. Šaldy odvolalo dlouholetého vedoucího opery Martina Doubravského. Důvodem podle ředitelky Jarmily Levko bylo jeho selhání v komunikaci v krizových okamžicích pandemie koronaviru. V čele souboru stál od roku 2002, od listopadu jej nahradí dosavadní režisérka a dramaturgyně liberecké opery Linda Keprtová.

jakobin2
Z opery Jakobín, foto Artur Irma

V tiskové zprávě to dnes uvedla mluvčí divadla Michaela Pompová. Doubravský v písemném prohlášení uvedl, že důvody svého odvolání nezná.

Podle ředitelky byla výměna vedení souboru plánována, současná situace ji jen urychlila. "Kvůli epidemii koronaviru je (nejen) naše divadlo v krizi. Musím říci, že v těchto krizových okamžicích naše komunikace bohužel selhala, a proto jsem se rozhodla Martina Doubravského z funkce šéfa opery odvolat, a to k 1. listopadu 2020," uvedla v tiskové zprávě Levko. Pro ČTK dodala, že více se k odvolání Doubravského vyjadřovat nebude.

Doubravský v písemném vyjádření uvedl, že požádal ředitelku o zdůvodnění odvolání, které mu v jejím rozhodnutí chybělo. "Na odpověď zatím čekám, ale i tak se na základě našeho pondělního rozhovoru mohu domnívat, že oním selháním naší komunikace je míněn fakt, že jsem v pátek 2. října měl v odpoledních hodinách vypnutý mobilní telefon," uvedl Doubravský. Podle něj ale musí existovat i jiný silnější důvod, který by dostatečně vysvětlil, že byl náhle odvolán ve chvíli, kdy dokončil práce na obsazení operních premiér roku 2021.

V libereckém divadle bylo jedno ohnisko nákazy koronavirem, nejvíc případů bylo v opeře a orchestru. Objevily se i tři případy v obecenstvu, u lidí kteří seděli v první řadě na opeře Jakobín, jež měla premiéru na konci září. S divadelním ohniskem byla podle hygieniků spojená nákaza u 120 lidí.

Doubravský v libereckém divadle působí od roku 1990, vedení opery převzal ve svých 34 letech a stal se nejdéle sloužícím šéfem jednoho operního souboru. "Martina Doubravského si vážím jako vynikajícího umělce, o čemž svědčí i fakt, že zůstává v našem divadle na velmi důležité pozici šéfdirigenta," dodala Levko. Za vedení Doubravského získal soubor šestkrát hlavní cenu festivalu Opera. "Soubor liberecké opery má kromě vysoké profesionální úrovně též mimořádný dar, předávat divákům něco navíc, dar spontánního uměleckého sdělení spojeného s nevšední schopností spolupráce. Žádný šéf opery si nemůže přát víc a já si velmi přeji, aby tomu tak bylo i nadále," uvedl v tiskové zprávě divadla Doubravský.

čtk