Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecká opera uvede tragický příběh z dob francouzské revoluce Dialogy karmelitek od Francise Poulence

20. 09. 2022 | 12:00

První novinkou libereckého divadla F. X. Šaldy v sezoně bude francouzská opera Dialogy karmelitek od Francise Poulence. Je to příběh o tragickém osudu 16 popravených karmelitánských řeholnic na konci 18. století. Liberecké divadlo operní titul o nezdolné víře, oběti a odhodlání člověka pro své přesvědčení i zemřít uvede v premiéře tento pátek. Je to vrcholné dílo 20. století, řekl dnes novinářům vedoucí libereckého operního souboru Karol Kevický. Francouzský skladatel Poulenc napsal Dialogy karmelitek před 75 lety podle stejnojmenného dramatu Georgese Bernanose.

opera2
Foto: Artur Irma

"Dílo je nesmírně barevné, děj je hluboký, libreto je skutečně silné a partitura od Poulence je skoro až impresionistická. Využívá hudební nástroje nezvyklým způsobem, v nezvyklých kombinacích. Velký důraz klade na žesťové nástroje, na trubky, na lesní rohy a na trombóny," dodal.

Foto: Artur IrmaOpera je založená na skutečném příběhu mučednic z Compiégne, 16 karmelitánských jeptišek popravených za Velké francouzské revoluce. Za velmi silnou je v opeře považována závěrečná scéna, kdy sestry kráčejí vstříc gilotině a zatímco zpívají Salve Regina, jsou jim postupně sťaty hlavy. "Začíná se v plném chóru a postupně karmelitky umírají a tím vlastně odpadávají i ty hlasy, takže z 16 hlasů nakonec zbude pouze Blanche, která nakonec také umírá," řekla režisérka opery Linda Hejlová Keprtová.

Foto: Artur IrmaV republice tuto operu do svého repertoáru v minulosti zařadily jen dvě divadla, v českém překladu ho uvedlo před více než 30 lety opavské a před čtvrtstoletím olomoucké. Liberecká opera ho uvede jako první v ČR ve francouzském originále. "Té opeře sluší francouzština, protože ta hudba je francouzská. Ani si neumím představit, že bychom to dělali jinak než francouzsky," uvedla Hejlová Keprtová.

Foto: Artur IrmaDialogy karmelitek režírovala poprvé před devíti lety pro divadlo v Košicích. "Je to titul, který považuji za jeden z nejkrásnějších, které jsem kdy slyšela," uvedla. Podle ní ale půjde o odlišné zpracování než v roce 2013. "Když to řeknu úplně polopatě, tak taková holá kostra, taková obnaženost tam zůstala, ale nabalilo se na ni něco úplně jiného," dodala. Na liberecké scéně se dokonce objeví postavy, které si režisérka do příběhu vymyslela. Kromě postav sluhů jsou to takzvané panenky, které ztvárňuje 40 členek dětského sboru Severáček.

Foto: Artur IrmaDirigentem představení je Ondřej Glos. Scéna vytvořená výtvarníkem Michalem Syrovým je velmi skromná a doplněná o moderní pohyblivé panely a tabule, na něž se během představení píše. Je to v kontrastu ke kostýmům od výtvarníka Tomáše Kypty, které naopak zapadají do období Velké francouzské revoluce.

Foto: Artur IrmaV hlavní roli Blanche de la Force se představí Lívia Obručník Vénosová, jejího otce ztvární Roman Janál a bratra Sergej Kostov. V dalších rolích vystupují Jitka Zerhauová, Věra Poláchová v alternaci s Ivetou Jiříkovou, Veronika Kaiserová, Lucie Kašpárková, Petra Vondrová a Miroslava Časarová.

čtk