Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecká přehrada je téměř bez vody, oprava hráze potrvá celý příští rok. Ze dna má zmizet 26 tisíc kubíků bahna

04. 10. 2022 | 5:00

Původně se hladina přehrady měla začít snižovat od začátku září. Nakonec se termín vypouštění zpozdil o více než čtrnáct dnů. Nic to nemění na faktu, že původně sedmimetrová hladina je dnes už jen párcentimetrovým brouzdalištěm. Břeh harcovské přehrady si prochází nejen hledači pokladů s detektory, ale také rodiny s dětmi nebo zamilované páry.

přehMad2
Foto: Mad

Přehrada je poprvé ve své historii bez vody a bude tomu tak minimálně další tři roky. Právě kvůli tomu si mnoho sportovních klubů, například kanoistů či orientačních potapěčů, muselo najít novou vodní plochu, kde budou trénovat.

Foto: Mad

Přehrada postavená v roce 1908 je národní kulturní památkou a o opravě hráze se tudíž spekulovalo roky. Mnozí fakt, že je samotná hráz ve špatném až havarijním stavu bagatelizovali, a z informace, že se bude přehrada vypouštět vznikla vítaná fáma pro pobavení přátel a známých. Ani zesměšňování roky plánované rekonstrukce ovšem nemění podstatu věci, tedy nutnost hráz zpevnit a zabezpečit, aby odolala případným neočekávaným přívalovým dešťům nebo stoleté vodě.

Vypouštění se jako majitel nemovitosti ujalo Povodí Labe. Ráno v pondělí 19. září se tak rekreační místo Liberečanů začalo poprvé v historii zcela a pozvolna vypouštět. Pamětníci možná pamatují obdobný vodohospodářský kolotoč z roku 1986, kdy došlo k částečnému vypuštění přehrady kvůli čištění dna od nánosů bahna.

V osmdesátých letech ale nedošlo k vypuštění úplnému, část vody v nádrži zůstala. Tentokrát bude přehrada vypuštěná zcela, a to až do léta roku 2025. Vodní nádrž, která pojme až 630 tisíc metrů krychlových vody, je také domovem mnoha ryb a obojživelníků. Právě kvůli hojné fauně pod hladinou harcovské přehrady se voda odpouští pomalu, aby se včas přemístili živočichové, kteří tady žijí. Zároveň vodohospodáři kontrolují odtok, aby nedošlo k neočekávanému zvedání hladiny Harcovského potoka.

Foto: Mad

Samotná rekonstrukce bude stát bezmála 400 milionů korun. Během příštího roku se opraví zdi na pravém břehu přehrady, kde vede promenáda z hráze k penzionu Bílý Mlýn. Daleko důležitější je ale oprava samotné hráze, která posledních několik let prosakuje. Zcela nové budou výpustě, kaskáda s přelivy a vstupní část, kterou voda do přehrady teče. Pod hrází také nechá Povodí Labe vybudovat štolu.

Důvod osvětlila mluvčí Povodí Labe Hana Bendová. “Štolou se budou provádět všechny injektáže, které zabrání případným průsakům hráze. Vyhodou bude, že už se pak nebude muset kvůli opravám hráze přehrada vypouštět. Podobný postup byl zvolen před lety i u opravy hráze přehrady v Jablonci nad Nisou.” 

I tentokrát se vypuštění přehrady využije k odbahnění dna nádrže. Mělo by zmizet neuvěřitelných 26 tisíc kubíků bahna. Milovníky vodních radovánek nepotěší zpráva, že během rekonstrukce a oprav bude zbouraná železobetonová konstrukce naproti hlavní pláži, ze které především mladí nadšenci skákali do vody. Konstrukce si také zahrála v jednom z klipů místního rappera Paulieho Garanda.

Po nutných a zásadních opravách, které má na povel majitel - Povodí Labe, bude následovat část rekonstrukce, o kterou se postará město. Změn a vylepšení se dočká pláž, restaurace, zázemí, volejbalové hřiště a přibudou také herní prvky pro děti.

Text + fotogalerie: lux, titulní foto + foto v textu: Mad