Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecká radnice na hodinu zhasne a připojí k celosvětové kampani Hodina Země. Upozorní tak na ochranu klimatu 

27. 03. 2020 | 19:35
Statutární město Liberec se i v letošním roce připojí k celosvětové kampani Hodina Země. Kampaň podpoří tím, že v sobotu 28. března zhasne od 20.30 do 21.30 hodin nasvícení budovy historické radnice a budovy bývalé galerie - Liebiegův palác.
liberec RadniceNocDam1
Foto: Mad

Město tímto symbolickým gestem dává najevo, že věnuje pozornost ochraně životního prostředí a klimatu. Do happeningu se mohou snadno zapojit i Liberečané. Stačí, když v sobotu 28. března ve zmíněný čas zhasnou doma světla. Vlna tmy postupně oběhne celou planetu – začne na Fidži a skončí o den později na ostrově Samoa.

K Hodině Země se připojují všichni, kdo si uvědomují naše ohrožení klimatickou krizí způsobenou zejména používáním fosilních paliv – uhlí, ropy, zemního plynu. Důsledkem je i extrémní počasí – vlny veder, sucho, přívalové povodně, suchem oslabené lesy napadené kůrovcem.

V České republice se k akci loni připojilo 165 měst, včetně 13 z 26 statutárních měst. Menší obce na hodinu zhasly veřejná osvětlení, větší města alespoň některé významné dominanty. Zhasla pražská Petřínská rozhledna, radniční věž v Ostravě nebo plzeňská katedrála. Řada obcí si navíc dobrovolně uložila různé klimatické závazky.

Hodina Země je největší celosvětový happening současnosti. První ročník se uskutečnil v roce 2007. Vznikl z naděje, že můžeme zlepšit svět, ve kterém žijeme. Je globální demonstrací snahy lidí po celém světě o šetrnější přístup k životnímu prostředí. Happening probíhá symbolickým hodinovým zhasnutím světel, ať již veřejného osvětlení, nasvícení památky, štítu firmy, nebo vlastního obýváku. Tento jednoduchý, ale přitom viditelný čin – zhasnutí světla – je signálem pro veřejné činitele, že je třeba věnovat více pozornosti ochraně životního prostředí, zejména ochraně klimatu.

Připojte se na: www.hodinazeme.cz

MML/Jan Král